Rotterdam heeft eigen slavernijmonument

In Rotterdam is zondag een slavernijmonument onthuld. Het beeld staat op een plek in de haven waar slavenhandelaren vroeger handel dreven.

Foto: CC/Antoine Taveneaux


Goederen als vuurwapens, sterke drank en aardewerk werden er geruild voor slaven die vervolgens rechtstreeks vanuit Afrika naar Suriname werden getransporteerd. Deze slaven kwamen zelf dus niet in Rotterdam, maar werden er wel verhandeld.

- advertentie -

In Amsterdam staat al sinds 2002 het Nationaal Monument Slavernijverleden. Rotterdam heeft nu dus ook een monument. Dit monument is er onder meer gekomen omdat er tegenwoordig zo’n 80.000 nazaten van slaven in de stad wonen. De voorouders van deze Rotterdammers werkten onder meer als slaaf in Suriname en op de Nederlandse Antillen.

Het monument, dat ontworpen is door kunstenaar Alex da Silva, werd zondag onthuld in bijzijn van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het is een stalen kunstwerk van negen bij vijf meter. Het beeld bestaat uit een gestileerd schip dat er ook uitziet als een muzieksleutel waarop vier figuren dansen. Het monument staat op de Rotterdamse Lloydpier.

150 jaar

Op 1 juli 1863, dit jaar honderdvijftig jaar geleden, werd de slavernij afgeschaft in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Met vijf procent van de slavenhandel was Nederland een belangrijke speler op het wereldtoneel. In totaal werden er door Nederland naar schatting 550.000 slaven verscheept.

Met de afschaffing van slavernij was Nederland tamelijk laat. De Britten hadden slavernij al dertig jaar eerder afgeschaft, de Fransen zelfs al tijdens de revolutie van 1794.

Gerelateerde boeken:

Slavernijmonument onthuld in Rotterdam

Centraal tandwiel van het Antikythera mechanisme - Nationaal Archeologisch…
Prinses Beatrix heeft dinsdagochtend drie Zilveren Anjers van het Prins Bernhard Cultuurfonds…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: