Rotterdam herdenkt ‘vergeten bombardement’

Foto: OorlogsVerzetMuseum

In Rotterdam wordt zondag stilgestaan bij het vergissingsbombardement van 31 maart 1943.

Dat Rotterdam in mei 1940 werd gebombardeerd is algemeen bekend. Veel minder bekend is dat Rotterdam-West bijna drie jaar later werd gebombardeerd door Amerikaanse vliegtuigen.


- advertentie -

De Zeilmakersstraat na het geallieerde bombardement (Foto: Gemeentearchief Rotterdam)

Amerikaanse bommenwerpers lieten op 31 maart 1943 bommen vallen op Rotterdam-West. De bommen waren eigenlijk bedoeld voor de werf van Wilton-Feijenoord in Schiedam.

Ruim vierhonderd mensen kwamen bij het vergissingsbombardement het leven en 3200 woningen werden verwoest. Verder raakten er 16.500 mensen dakloos.

Het bombardement staat bekend als het “Vergeten bombardement” omdat de bombardementen van de geallieerden lange tijd onderbelicht bleven. Pas in de jaren tachtig van de vorige eeuw kwam er brede aandacht voor. In 1993 werd in Delfshaven een monument onthuld.

Zondag is het precies zeventig jaar geleden dat het bombardement plaatsvond. Het OorlogsVerzetMuseum heeft om die reden een themamiddag georganiseerd. Tijdens die middag zijn er onder meer opnames te horen van het geluid van het bombardement. Daarnaast doen ooggetuigen hun verhaal.

Gerelateerde boeken:

AmsterdamVerschillende Joodse oorlogsslachtoffers zijn na de oorlog door de…
3D-model van de Führerbunker - Afb: CC/Christoph Neubauer Het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: