Rotterdam herdenkt weggevoerde kinderen

Kindermonument in Rotterdam – Foto: kindermonument.net

In Rotterdam is deze week een monument onthuld ter herinnering aan de Joodse kinderen die tijdens de oorlog vanuit de stad werden gedeporteerd en nooit terugkeerden.

Restant van Loods 24


Het kindermonument is onthuld door burgemeester Ahmed Aboutaleb, in bijzijn van de Israëlische ambassadeur en 686 Rotterdamse schoolkinderen. Het monument bevindt zich op de locatie waar zich destijds Loods 24 bevond. Die loods werd tijdens de oorlog door de Duitser enige tijd als verzamelplaats gebruikt voor de deportatie van Joden. Het overgrote deel van deze Joden werd in Sobibór en Auschwitz-Birkenau vermoord. Vanaf 1942 werden vanuit Rotterdam in totaal 12.000 Joodse Nederlanders gedeporteerd.

Het onthulde monument staat vlakbij het enige nog resterende muurdeel van de loods.

- advertentie -

Op Rotterdamse basisscholen wordt momenteel stilgestaan bij de achtergrond van het monument. Tijdens lessen vertellen leraren verhalen die betrekking hebben op de weggevoerde Rotterdamse kinderen.

In de jaren 1942-1943 werden 686 Rotterdamse Joodse kinderen in de leeftijd van één maand tot en met twaalf jaar gedeporteerd naar Westerbork. Op het monument zijn hun namen te vinden.

Joods Kindermonument onthuld

Gerelateerde boeken:

Aquarel van Fred Seiker (STIWOT) Op de website Go2War2.nl…
Monument Koedriest in Amersfoort - Foto: Stichting Russisch EreveldDeze…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: