Rotterdamse Brandgrens wordt monument

Bandgrens tijdens de herdenking in 2007 – foto: CC/Y.S. Groen

Het Rotterdamse college van B&W heeft besloten de brandgrens van mei 1940 de status van gemeentelijk monument te geven. Het college schrijft dat in een brief aan de gemeenteraad.

Het hart van Rotterdam werd op 14 mei 1940 door de Duitsers gebombardeerd en daarbij vrijwel volledig vernietigd. De twaalf kilometer lange brandgrens omsluit het verwoeste gebied en markeert de meest dramatische gebeurtenis in de geschiedenis van de stad. Binnen de brandgrens verrees het nieuwe Rotterdam.Rotterdam heeft nu besloten 28 panden en de Joodse begraafplaats, die gezamenlijk de brandgrens markeren, definitef aan te wijzen als monument. Het college schrijft:

- advertentie -

In de definitieve aanwijzing zijn de ‘brandgrensobjecten’ niet als afzonderlijke gemeentelijkemonumenten aangewezen, maar als een complex van objecten die gezamenlijk de brandgrens markeren. Het gaat immers niet om de waarde van de objecten afzonderlijk – het merendeel heeft op zich geen of weinig architectuurhistorische waarde – maar juist om de waarde van de objecten in hun samenhang. Deze panden en de begraafplaats zijn de enige overgebleven vooroorlogse objecten die het verloop van de verwoestende brand zichtbaar houden en vormen daarmee alle een onmisbare schakel in de Rotterdamse brandgrens.

De brandgrens wordt nu al gemarkeerd met speciale verlichting. Aan de hand van zogenaamde ‘grondspots’ kan hiermee tijdens herdenkingen de brandgrens visueel gemaakt worden.

De Bergings- en Identificatiedienst van de Landmacht heeft na 71 jaar de…
Detail van de in 1941 in opdracht van de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: