RRKC presenteert pijnlijk Rotterdams cultuurplanadvies

Omslag van het cultuurplanadvies


De Rotterdamse Raad voor Kunst & Cultuur (RRKC) heeft woensdag het advies gepresenteerd voor de verdeling van het subsidiebudget voor de cultuurplanperiode 2013-2016. Vanwege bezuinigingen was er dit keer een stuk minder geld te verdelen.

De RRKC benadrukt dat er ingrijpende afwegingen moesten worden gemaakt om binnen het budget te blijven en dat ze veel instellingen en publiek in de stad pijn zullen doen omdat er “geliefd en gewaardeerd cultureel aanbod” verdwijnt.Het budget voor het lopend cultuurplan bedraagt ruim 91 miljoen euro. Voor de nieuwe cultuurplanperiode (2013-2016) is jaarlijks 72,43 miljoen euro beschikbaar, dus 19 miljoen minder per jaar dan in de lopende periode.

- advertentie -

In totaal werden er 109 subsidieaanvragen ingediend voor een totaalbedrag van 102,2 miljoen euro.

De RRKC adviseert het gemeentebestuur om binnen het beschikbare bedrag 67 instellingen in het komend cultuurplan op te nemen. De raad:

Hiervan zijn twee nieuwe instellingen, de overige zitten al in het lopend cultuurplan. De meeste aanvragers krijgen minder dan ze hebben aangevraagd, sommigen aanzienlijk veel minder.

Over de cultuurplanaanvraag van 33 instellingen adviseert de Raad negatief. De RRKC:

Van deze 33 instellingen zijn 19 nieuwe aanvragers en 14 aanvragen van instellingen die nu reeds in het cultuurplan zijn opgenomen. Vooral voor deze laatste categorie instellingen zal het advies pijnlijk zijn.

De Rotterdamse wethouder van Kunst en Cultuur heeft het advies van de raad woensdag in ontvangst genomen. Op basis van het advies zal het college van B&W in september een voorstel indienen bij de gemeenteraad.

  • Het cultuurplanadvies is hier in zijn geheel te lezen (pdf)
100 jaar ToonderHet NRC Handelsblad komt aankomende woensdag met…
Slot Oranienbaum - Foto: CC/Doris AntonyKoningin Beatrix heeft woensdag…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: