Dark
Light

Rubiks kubus – De combinatiepuzzel van Ernő Rubik

Auteur:
1 minuut leestijd
Rubiks kubus (CC0 - Pixabay - Pexels)
Rubiks kubus (CC0 - Pixabay - Pexels)

De legendarische Rubiks kubus bestaat veertig jaar. Google staat maandag uitgebreid bij dat feit stil. Op de Google-startpagina is een doodle geplaatst ter ere van de beroemde puzzel.

Google viert verjaardag Rubiks kubus
Google viert verjaardag Rubiks kubus
De 3d combinatiepuzzel is een uitvinding van Ernő Rubik, een Hongaarse wiskundige en professor in de architectuur. Het speelgoed wordt ook wel eens de Hongaarse kubus genoemd. Het was oorspronkelijk overigens helemaal niet de bedoeling van Rubik om een stuk speelgoed te maken. Hij wilde vooral een oplossing vinden voor het probleem waarbij een hele structuur uit elkaar valt wanneer individuele onderdelen verplaatst worden. Rubik gebruikte de kubus om zijn studenten een beter ruimtelijk inzicht te verschaffen.

Wereldrecord Rubiks kubus

De Rubiks kubus werd enorm populair. In 1982 werden er voor het eerst wereldkampioenschappen kubus-draaien gehouden. Deze eerste editie werd gewonnen door de Amerikaan Minh Tai. Hij loste de puzzel in 22,95 seconden op. De 17-jarige Nederlander Guus Razoux Schultz werd destijds overigens tweede (24,32 seconden).

Momenteel staat het record op naam van de Nederlander Mats Valk (1996). Het is maar de vraag of zijn record ooit verbeterd wordt. Valk had maart vorig jaar namelijk slechts 5,55 seconden nodig om de puzzel op te lossen.

Er zijn zelfs boeken verschenen over het oplossen van de Rubiks kubus.

Op de startpagina van Google is het spel vandaag te spelen. Klik daarvoor op het logo. Hierna verschijnt een speelbare versie van de kubus waarbij de verschillende rijen horizontaal of verticaal heen en weer geschoven kunnen worden. Onderaan loopt een teller die bijhoudt hoeveel stappen je nodig hebt gehad om de puzzel op te lossen.

De Rubiks Kubus is nog altijd te koop

Mats Valk lost de puzzel in een paar seconden op:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×