Ruby’s shoes – Lori McKenna

Ruby Bridges, detail van het schilderij van Norman Rockwell

Lied van de Amerikaanse singer-songwriter Lori McKenna over de zesjarige Ruby Bridges, een icoon van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging.

Ruby Bridges wordt in 1954 geboren. In dat jaar wordt in Amerika een belangrijke rechtszaak uitgevochten voor het Federale Hooggerechtshof. In de zaak Brown vs. Board of Education of Topeka bepalen rechters dan dat etnische tweedeling in het onderwijs in strijd is met het discriminatieverbod. Deze tweedeling kan er volgens de rechters bijvoorbeeld voor zorgen dat zwarte kinderen zich minder gaan voelen dan deblanke kinderen omdat die naar een andere school gaan.

- advertentie -

Het duurt hierna nog even voordat ook in New Orleans sprake is van gemengde scholen. De zwarte Ruby Bridges wordt in 1960 door haar ouders wel aangemeld voor een opleiding aan de William Frantz Elementary School. Een school die tot dan toe alleen bezocht wordt door blanke kinderen.

Bij wijze van test worden er zes zwarte kinderen geselecteerd om onderwijs te gaan volgen aan deze als ‘witte school’ bekend staande onderwijsinstelling. Twee van deze kinderen kiezen er uiteindelijk echter voor op hun oude school te blijven en drie verhuizen er naar McDonough. Alleen Ruby Bridges blijft over. Haar vader ziet het – uit angst voor de reacties – aanvankelijk niet meer zo zitten om zijn dochter naar de witte school te sturen, maar uiteindelijk wordt het plan toch doorgezet.

Op 14 november reist de zesjarige Ruby Bridges samen met haar moeder naar haar nieuwe school. Uit veiligheidsoverwegingen wordt het duo vergezeld door een aantal US Marshals. Geen overbodige luxe, want veel blanken in New Orleans zijn woedend over het feit dat er zwarte kinderen worden toegelaten op ‘hun’ openbare school. Als de zesjarige Ruby Bridges uit de auto stapt wordt er door demonstranten rond de school dan ook flink geschreeuwd en gescholden.


The Problem We All Live With – Norman Rockwell, 1964


Er is zoveel tumult dat Bridges haar klaslokaal die dag nooit bereikt. De hele schooldag zit ze in de kamer van de schoolleiding terwijl verschillende ouders van blanke kinderen protesteren bij het schoolplein en uit woede hun kinderen weer mee naar huis nemen.

Een dag later gaat Ruby Bridges opnieuw naar haar nieuwe school en opnieuw wordt er druk gedemonstreerd door een boze blanke menigte. Later vertelt ze dat het geschreeuw haar niet zo heel veel deed maar dat ze wel rillingen kreeg toen ze zag dat een van de demonstranten een doodskist met daarin een zwarte pop bij zich had.

Niet alleen de ouders reageren verontwaardigd op de toelating van een zwart kind, ook de leraren zijn woedend en weigeren les te geven aan een zwarte. Uiteindelijk wordt de lerares Barbara Henry uit Boston bereid gevonden les te geven aan Ruby. Ze doet dat het eerste jaar noodgedwongen zonder dat daar andere leerlingen bij zijn. Ruby Bridges krijgt privéles.

Schilderij

President Obama en Ruby Bridges bij het schilderij in het Witte Huis

De bekende Amerikaanse kunstschilder Norman Rockwell maakte in 1964 een schilderij waarop hij de eerste schooldag van Ruby Bridges vastlegde. Op dit doek, getiteld The Problem We All Live With, is Ruby Bridges te zien begeleid door vier mrshals.

Op verzoek van de Amerikaanse president Barack Obama gaf het Norman Rockwell Museum het schilderij in 2011 in bruikleen aan het Witte Huis. In 2001 ontving Bridges uit handen van president Clinton al de Presidential Citizens Medal.

Lori McKenna

De Amerikaanse singer-songwriter Lori McKenna maakte een lied over deze geschiedenis. Het nummer, getiteld Ruby’s Shoes, staat op het album Paper Wings & Halo uit 2000. Ze zingt onder meer:

Ruby’s shoes would take her
A mile or so to school every day
Where the white people hated her
They’d scream and hold signs and tell her to go away

But Ruby’s will was stronger
Than the bigots with the signs could ever know
She stopped every morning on the corner
And prayed that someday the pain would go

And she’d stop and she’d pray
That all the hatred would go away
She was only six years old but she knew
Walk a mile in Ruby’s shoes.

WilhelmusDe Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBO) wil dat de…
Camilla Williams in 1946De eerste zwarte operaster van de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: