Ruim 120.000 euro voor legendarisch filmscript

Filmscript van Citizen Kane (Sothebys)

Filmscript van Citizen Kane (Sotheby’s)

Het werkexemplaar van het filmscenario van Citizen Kane is afgelopen week geveild voor een bedrag van ruim 120.000 euro. Veilinghuis Sotheby’s had de waarde van het script vooraf geschat op zo’n 24.000 euro.

Citizen Kane was de eerste lange speelfilm van regisseur Orson Welles. Hoewel de film commercieel gezien ondanks het winnen van één Oscar flopte, werd Citizen Kane toch een icoon in de filmgeschiedenis. De film inspireerde een groot aantal regisseurs en wordt door filmmakers en -critici vaak de “beste film aller tijden” genoemd.


Welles maakte de film toen hij vijfentwintig jaar oud was en speelde zelf de hoofdrol. De film verhaalt over het leven van krantenmagnaat Charles Foster Kane, een karakter dat geïnspireerd was op mediatycoon William Randolph Hearst.

Aantekeningen

Bij Sotheby’s werd het persoonlijke filmscript van Orson Welles’ filmklassieker geveild. Er staan ook enkele aantekeningen in die door de regisseur zelf zouden zijn. Het script kwam uit de collectie van de in 2011 overleden verzamelaar Stanley J. Seeger.

- advertentie -
12 Years a SlaveDe historische film 12 Years…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: