Ruim 19 miljoen voor complex horloge uit 1932

Bij veilinghuis Sotheby’s is dinsdag een horloge geveild voor het enorme bedrag van 19,3 miljoen euro. Een record voor een horloge volgens Sotheby’s.

Henry Graves Supercomplication (Sotheby's)

Henry Graves Supercomplication (Sotheby’s)

Het gaat om een horloge van het Zwitserse merk Patek Philippe. De Amerikaanse bankier Henry Graves vroeg de horlogemaker in 1925 het meest complexe horloge ooit te maken. Hij wilde hiermee de bankier James Ward Packard aftroeven die eerder een exclusief horloge had laten ontwikkelen.


Er werd maar liefst zeven jaar aan het handgemaakte zakhorloge voor Henry Graves gewerkt. Het werd een voor die tijd zeer bijzonder horloge. Het is de geschiedenisboeken ingegaan als de Henry Graves Supercomplication.

Zonsopgang en zonsondergang

Uiteraard kan het horloge meer dan alleen de tijd weergeven. Graves’ zakhorloge bevat in totaal 24 functies. Naast een ‘gewone klok’ bevat het apparaat een stopwatch, een eeuwigdurende kalender en een systeem waarmee het tijdstip van zonsopgang en zonsondergang in New York wordt aangegeven.

- advertentie -

Het complexe horloge weegt ruim een halve kilo en bestaat uit 920 losse onderdelen, waaronder 430 schroefjes.

Sotheby’s verwachtte dat het horloge zo’n 12 miljoen euro op zou brengen. Na een biedingsstrijd van een kwartier werd het stuk echter afgehamerd op 19,3 miljoen euro. Wie het klokje gekocht heeft is niet bekend.

Hello Kitty
In Hongkong is afgelopen weekend de veertigste verjaardag van cartoonfiguurtje Hello Kitty…
Geschiedenis van Zeeland. Deel III 1700-1850
Het derde deel van de boekenreeks Geschiedenis van Zeeland heeft de Zeeuwse…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: