Ruim 3,2 miljoen Belgische krantenpagina’s gedigitaliseerd

3,2 miljoen Belgische krantenpagina’s gedigitaliseerd

De Koninklijke Bibliotheek van België heeft meer dan 3,2 miljoen pagina’s uit een zeventigtal Belgische dagbladen van de negentiende en twintigste eeuw gedigitaliseerd. De bibliotheek heeft dat deze week bekendgemaakt.

In 2005 lanceerde de Koninklijke Bibliotheek van België in samenwerking met het Stadsarchief van Brussel een testproject waarbij de krant Le Soir (periode 1887-1970) werd gedigitaliseerd. Een jaar later kreeg de bibliotheek van hetFederaal Wetenschapsbeleid de opdracht een representatieve selectie van haar verzamelingen Belgische kranten te digitaliseren. Volgens de bibliotheek gaat het om een van de belangrijkste Belgische projecten op het gebied van erfgoeddigitalisering. Op dit moment zijn dus al 3,2 miljoen pagina’s uit een zeventig verschillende Belgische dagbladen gedigitaliseerd.

- advertentie -

In Nederland loopt een soortgelijk project. De Koninklijke Bibliotheek (KB) van Nederland digitaliseert kranten uit de periode 1618 tot 1995. Vorige week bereikte dit project een mijlpaal doordat de dienst vanaf dat moment vijf miljoen krantenpagina’s bevatte. Deze pagina’s zijn voor het publiek gratis in te zien op een speciale website.

Zo toegankelijk als de Nederlandse krantendatabase is het Belgische krantenarchief niet. De Koninklijke Bibliotheek van België:

Door de strikte naleving van de wetgeving op het auteursrecht kunnen de gedigitaliseerde kranten in een eerste fase uitsluitend geconsulteerd worden op vijf speciale pc’s in de leeszaal van de afdeling Kranten en de Hedendaagse Media. Na een testfase zullen ze aangeboden worden op al de computers opgesteld binnen de muren van de Koninklijke Bibliotheek van België.

Geval per geval gaat de Belgische bibliotheek bekijken of de gedigitaliseerde kranten ook via internet aangeboden kunnen worden.

Foto van een 'limesreis' van enige rijd geleden
Romeinen in NederlandVanaf volgende week maandag reizen er Romeinen…
Street Museum NL AppDe provincie Noord-Holland heeft een gratis…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: