Ruim 60 miljoen dollar voor stilleven Vincent van Gogh

Bij veilinghuis Sotheby’s is dinsdag een stilleven van Vincent van Gogh geveild voor 61,8 miljoen dollar. Het gaat om het schilderij Vaas met rode klaprozen en madeliefjes dat de kunstenaar in 1890 maakte.

Vaas met rode klaprozen en madeliefjes - Vincent van Gogh, 1890

Vaas met rode klaprozen en madeliefjes – Vincent van Gogh, 1890

Dat het werk veel op zou brengen was vooraf wel duidelijk. Sotheby’s schatte de waarde van het schilderij op tussen de 30 en 50 miljoen dollar. Uiteindelijk werd dus nog een stuk meer voor het doek neergelegd. Ruim 60 miljoen dollar, omgerekend bijna 50 miljoen euro.

Het is overigens nog geen record voor een Van Gogh. In 1990 werd namelijk al eens 82,5 miljoen euro neergelegd voor het Van Gogh-schilder Portret van Dr. Gachet.

Vincent van Gogh maakte Vaas met rode klaprozen en madeliefjes in 1890 in het huis van zijn vriend Dr. Paul Gachet in Auvers-sur-Oise. Korte tijd later schoot de kunstenaar zichzelf met een revolver in de borst. Waarschijnlijk was het schilderij eerst eigendom van Paul Gachet. Die zou het gekregen hebben van de kunstenaar.

- advertentie -

Oude foto van het Stedelijk Museum - cc
Het Stedelijk Museum in Amsterdam bereidt een tentoonstelling voor waarin het stilstaat…
Het aquarel van Hitler met de originele nota (veilinghuis)
In Neurenberg wordt later deze maand een aquarel van de hand van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: