Ruimtepionier Neil Armstrong (82) overleden

Neil Armstrong in 1969

Neil Armstrong, de astronaut die in 1969 als eerste mens ooit voet zette op de maan, is zaterdag op 82-jarige leeftijd overleden. Dat hebben Amerikaanse media bekendgemaakt. De Amerikaanse president Obama noemde de astronaut in een reactie een van de grootste helden van de natie ooit.

Neil Alden Armstrong werd op 5 augustus 1930 geboren in Wapakoneta, een stadje in de Amerikaanse staat Ohio. Tegenwoordig is in deze stad- advertentie -

De eerste voetafdruk op de maan

het Armstrong Air and Space Museum te vinden. In 1949 werd Armstrong jachtvlieger bij de marine. Hij diende onder meer in de Koreaanse Oorlog.

Na die oorlog ging hij luchtvaarttechnologie studeren aan de NACA, de latere NASA en in 1962 werd hij de eerste burger ruimtevaarder. vier jaar later was hij commandant van de Gemini 8. Tijdens deze missie werd als eerste een koppeling gemaakt tussen twe twee ruimtevaartuigen.

De Maan

De beroemdste missie waar de Amerikaan aan deelnam was de Apollo 11-missie van 1969. Tijdens deze missie werd voor het eerst een poging ondernomen om op de maan te landen. Samen met astronaut Edwin ‘Buzz’ Aldrin (1930-….) voerde hij een felle strijd om als eerste een stap te mogen zetten op de door mensen nog onbetreden maan. De NASA besloot uiteindelijk dat Armstrong de eerste stappen op de maan mocht zetten.

Op 20 juli 1969 landde de maanlander van de Apollo 11-missie op het maanoppervlak. Enkele uren later, het was toen inmiddels 21 juli, zette Neil Armstrong als eerste mens ooit voet op de maan. Hij sprak toen de beroemde woorden:

That’s one small step for a man, one giant leap for mankind.

Kort na Armstrong begon ook Aldrin aan zijn eerste maanwandeling. De derde astronaut Michael Collins, was achtergebleven in de commando-module “Columbia”.


Amerikaanse postzegel uit 1969 ter herinnering aan de maanlanding


De twee astronauten verbleven ongeveer twee uur op het maanoppervlak. hij maakte onder meer de wereldberoemde foto van de eerste voetafdruk op de maan. Aldrin en Armstrong plantten een vlag, hadden een gesprek met de Amerikaanse president Richard Nixon en verzamelden maanstenen. Ook werden er verschillende metingen uitgevoerd.

Lancering van de Apollo 11-missie – Foto: NASA

De missie maakte met name Neil Armstrong wereldberoemd. Na de landing op de maand trok de astronaut zich wat terug. Hij was geen enorme prater en verscheen dan ook niet heel veel in de publiciteit. Nadat hij de NASA in 1970 verlaten had werd hij hoogleraar luchtvaart- en ruimtevaarttechniek aan de Universiteit van Cincinnati.

Reacties

In een reactie heeft de Amerikaanse president Barack Obama laten weten bedroefd te zijn over de dood van Armstrong. De president noemde de astronaut een van de grootste helden van de natie ooit. Ook Mitt Romney, Obama’s concurrent bij de komende presidentsverkiezingen, heeft op het overlijden gereageerd. Volgens Romney zal “de maan zijn eerste zoon van de aarde […] missen”.

Armstrong’s collega-astronaut Edwin ‘Buzz’ Aldrin betreurt het dat ze de vijftigste verjaardag van de maanlanding in 2019 niet samen mee kunnen maken.

Bekijk ook: Foto’s van de Apollo-11 missie van Neil Armstrong

Richard III van EngelandBritse historici denken misschien het graf…
Ierapetra - Foto: CC/Lemur12Bij opgravingen in de buurt van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: