Rusland viert Dag van de Overwinning

Foto: Still YouTube

In de Russische hoofdstad Moskou is maandag met een grote militaire parade het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Rusland viert ieder jaar op 9 mei de Dag van de Overwinning. Het land staat dan stil bij de overwinning op nazi-Duitsland en herdenkt ook de grote opofferingen die er tijdens de Tweede Wereldoorlog, in Rusland ook wel de Grote Vaderlandse Oorlog genoemd, moesten worden gebracht. De oorlog kostte naar schatting 26,6 miljoen inwoners van de voormalige Sovjet-Unie het leven.Met de ondertekening van de Duitse overgave kwam er op 9 mei een eind aan de bloedige oorlog.

- advertentie -

Zoals ieder jaar werd de Dag van de Overwinning ook dit jaar gevierd met een grote militaire parade op het Rode Plein in Moskou. Aan deze parade namen tienduizenden militairen deel. De parade werd onder meer gadegeslagen door president Dmitri Medvedev en premier Vladimir Poetin. Voorafgaand werd er een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de oorlog.

In een toespraak eerde president Medvedev de aanwezige oorlogsveteranen. De Dag van de Overwinning noemde hij in zijn toespraak de “heiligste van alle vrije dagen”.

Video van de militaire parade:

Anne Frank TijdlijnDe Anne Frank Tijdlijn op de website…
Klaas Carel Faber (Still EenVandaag)
Duitsland gaat oud-SS'er Klaas-Carel Faber niet uitleveren aan Nederland. De deelstaat Beieren…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: