’s Werelds oudste mummies teruggegeven

Zwitserland heeft vier mummies, waarvan twee beschouwd worden als ’s werelds oudste mummies, teruggegeven aan Chili. De mummies waren privé-eigendom van een Zwitserse verzamelaar die toestemming heeft gegeven voor de teruggave.

Het Zwitserse Ministerie van Buitenlandse zaken heeft bevestigd dat de mummies die in Genève tentoongesteld werden, zijn teruggegeven aan de Chileense overheid. Ze zullen in Chili tentoongesteld worden in het archeologische museum San Miguel de Azapa, zo’n tweeduizendkilometer boven de Chileense hoofdstad Santiago. In dit museum worden meer mummies tentoongesteld.

- advertentie -

Chinchorro-mummie

De twee oudste mummies zijn zo’n zevenduizend jaar oud en maakten deel uit van de zogenaamde Zuid-Amerikaanse Chinchorro-cultuur. Deze cultuur kwam voor in Chili en Peru. De Chinchorro-mummies zijn zo’n tweeduizend jaar ouder dan de oudst bekende Egyptische mummies. Ze staan dan ook bekend als de oudste mummies ter wereld. Anders dan in Egyptische werd in de Chinchorro-cultuur iedereen gemummificeerd. Niet alleen de hooggeplaatste figuren kwamen hiervoor in aanmerking.

Een derde overgedragen mummie dateert uit de tijd voordat de Europeanen het Amerikaanse continent aandeden. Hoe oud deze mummie exact is, is niet bekend. De vierde mummie komt uit de tijd dat de Europeanen voor het eerst voet aan land zetten in Zuid-Amerika.

Slideshow met onder meer afbeeldingen van Chinchorro-mummies

tabaketenmut-kunstteen-prothese
Kunstteen van TabaketenmutDe oudst bekende prothese dateert van voor…
zahi-hawass-265
Zahi HawassDe egyptoloog Zahi Hawass, het voormalige hoofd van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: