Sandor Kepiro vrijgesproken van oorlogsmisdaden

Sandor Kepiro – Foto: Still YouTube

De hoogbejaarde Hongaar Sandor Kepiro is maandag door een rechtbank in Boedapest vrijgesproken van oorlogsmisdaden.

De 97-jarige Hongaar was eerder dit jaar door het Hongaarse Openbaar Ministerie aangeklaagd. Kepiro werd beschuldigd van betrokkenheid bij een razzia in januari 1942 waarbij zeker twaalfhonderd Joden, Serviërs en Roma om het leven werden gebracht. De Hongaar zou tijdens deze razzia van Novi Sad politie-officier zijn geweest en werd verantwoordelijk gehoudenvoor de dood van zesendertig Joden en Serven.

- advertentie -

Het Simon Wiesenthal Centrum publiceerde eerder een lijst met de meest gezochte oorlogsmisdadigers. Sandor Kepiro stond in die lijst bovenaan. Zelf heeft Kepiro altijd beweerd niet betrokken te zijn geweest bij de slachting. Hij zegt zich slechts bezig te hebben gehouden met de identificatie van de gevangenen en pas later over de moorden te hebben gehoord. Na de oorlog week Kepiro uit naar Argentinië. Vijftien jaar geleden keerde hij terug in Hongarije.

De rechtbank zet over twee dagen uiteen waarom Kepiro precies is vrijgesproken.

Foto: CC/David ShankboneHet Israëlische Holocaust-centrum Yad Vashem in Jeruzalem
Soldaat van Oranje - De MusicalDe nieuwe cast van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: