Satire over de financiële crisis van 1720

South Sea Bubble-borden

Bij veilinghuis Christie’s in Amsterdam worden half december drie zogenaamde South Sea Bubble-borden geveild. De satirische borden dateren uit de achttiende eeuw en werden gemaakt in reactie op een financiële crisis.

De drie satirische ‘crisisborden’ zijn vervaardigd ten tijde van de zogenoemde ‘South Sea Bubble’ van 1720. Dit beursdrama ontstond toen de roddels en uitzinnige speculaties over de rijkdommen die de Britten in Zuid-Amerika konden halen uit de hand liepen. De South Sea Company, die aandelen in deze handel uitgaf,kon de mooie verhalen niet waarmaken en als gevolg daarvan raakte talloze investeerders een fortuin kwijt.

- advertentie -

Ook prominenten als Jonathan Swift, auteur van Gulliver’s Travels, en de natuurkundige Sir Isaac Newton hadden de ‘Bubble’ niet op tijd zien aankomen en verloren een flinke som geld. Newton was na de koersdaling zelfs 20,000 pond armer. Naar huidige maatstaven was dat een verlies van ongeveer drie miljoen pond.

Al voordat de beurs instortte deden er in Nederland en Groot-Brittannië satirische prints, boeken, speelkaarten en borden de ronde die het ‘South Sea’ experiment belachelijk maakten. De borden die Christie’s veilt zijn deel van een zesdelige serie ‘Commedia dell’ Arte’ borden, zo genoemd vanwege de afbeelding van komische figuren uit Het Groote Tafereel der Dwaasheid, een boek dat dezelfde windhandel op de korrel nam. De zes borden vormen samen een rijmpje over de crisis.


De drie ‘South Sea Bubble’-borden


Pardie al mijn actien kwijt betekent ‘Pardoes al mijn aandelen kwijt’ en Weg gekke actionisten verwenst de aandeelhouders van de South Sea Company. Op het bord 50 percent op Delft gewonnen staat de stad Delft symbool voor de daar gevestigde bedrijven die in de speculatieve razernij meegezogen werden. De borden waren waarschijnlijk bedoeld als een grappig cadeau voor een gedupeerde vriend.

De ‘South Sea Bubble’ borden zijn onderdeel van Christie’s veiling van Adellijke en Bijzondere Privécollecties op 13 en 14 december aanstaande.

oscar-wilde-graf-parijs-gr
Graf van Oscar Wilde - Foto: CC/JHvWBewonderaars van Oscar…
Nuon CheaIn Cambodja is momenteel een proces gaande tegen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: