Dark
Light

Satire over de financiële crisis van 1720

Auteur:
1 minuut leestijd

South Sea Bubble-borden
Bij veilinghuis Christie’s in Amsterdam worden half december drie zogenaamde South Sea Bubble-borden geveild. De satirische borden dateren uit de achttiende eeuw en werden gemaakt in reactie op een financiële crisis.

De drie satirische ‘crisisborden’ zijn vervaardigd ten tijde van de zogenoemde ‘South Sea Bubble’ van 1720. Dit beursdrama ontstond toen de roddels en uitzinnige speculaties over de rijkdommen die de Britten in Zuid-Amerika konden halen uit de hand liepen. De South Sea Company, die aandelen in deze handel uitgaf,



kon de mooie verhalen niet waarmaken en als gevolg daarvan raakte talloze investeerders een fortuin kwijt.

Ook prominenten als Jonathan Swift, auteur van Gulliver’s Travels, en de natuurkundige Sir Isaac Newton hadden de ‘Bubble’ niet op tijd zien aankomen en verloren een flinke som geld. Newton was na de koersdaling zelfs 20,000 pond armer. Naar huidige maatstaven was dat een verlies van ongeveer drie miljoen pond.

Al voordat de beurs instortte deden er in Nederland en Groot-Brittannië satirische prints, boeken, speelkaarten en borden de ronde die het ‘South Sea’ experiment belachelijk maakten. De borden die Christie’s veilt zijn deel van een zesdelige serie ‘Commedia dell’ Arte’ borden, zo genoemd vanwege de afbeelding van komische figuren uit Het Groote Tafereel der Dwaasheid, een boek dat dezelfde windhandel op de korrel nam. De zes borden vormen samen een rijmpje over de crisis.


De drie ‘South Sea Bubble’-borden

Pardie al mijn actien kwijt betekent ‘Pardoes al mijn aandelen kwijt’ en Weg gekke actionisten verwenst de aandeelhouders van de South Sea Company. Op het bord 50 percent op Delft gewonnen staat de stad Delft symbool voor de daar gevestigde bedrijven die in de speculatieve razernij meegezogen werden. De borden waren waarschijnlijk bedoeld als een grappig cadeau voor een gedupeerde vriend.

De ‘South Sea Bubble’ borden zijn onderdeel van Christie’s veiling van Adellijke en Bijzondere Privécollecties op 13 en 14 december aanstaande.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

Zelfde rubriek

×