Saul Bass (1920-1996) – Amerikaans filmontwerper

Google staat woensdag op een bijzondere manier stil bij de 93ste geboortedag van de Amerikaanse grafisch ontwerper Saul Bass.

Still uit de Doodle ter ere van Saul Bass

Saul Bass

Saul Bass werd op 8 mei 1920 geboren in New York en maakte vooral naam met zijn openingstitels voor films en ontwerpen voor filmposters. Gedurende zijn veertigjarige carrière werkte hij onder meer samen met bekende regisseurs als Alfred Hitchcock, Billy Wilder, Stanley Kubrick en Martin Scorsese.

Google staat op zijn startpagina vaker stil bij de geboortedagen van bekende personen. De zogenaamde Doodles waardoor het traditionele logo dan vervangen wordt, bestaan meestal uit een afbeelding die kenmerkend is voor de betreffende persoon. Soms worden ook filmpjes geplaatst en dat is in het geval van Saul Bass ook gebeurd (zie video hierboven).

De sfeer van de film

Tot in de jaren vijftig waren de begin- en eindtitels van films normaal gesproken erg saai. De kijker kreeg gewoon een lijst namen voorgeschoteld die langzaam over het scherm liep. Saul Bass bedacht dat dit beter kon. In 1955 probeerde hij voor het eerst om in deze lijsten de sfeer van de film neer te zetten. Een van de bekendste openingsfilms die Bass ontwierp is die van de film Vertigo (1958) van Alfred Hitchcock. Die openingsfilm is ook in de Doodle verwerkt.

- advertentie -

Vooral dankzij het werk van Saul Bass werden de begin- en eindtitels van films steeds meer filmpjes op zich. Een andere ontwerper van titelfilms is bijvoorbeeld Maurice Binder. Hij maakte veel titelfilms bij James Bond-films.

Saul Bass maakte overigens niet alleen veel openingsfilms en filmposters. Hij ontwierp ook een groot aantal logo’s, waaronder die van Minolta, United Airlines en AT&T Bell System.

In onderstaand filmpje staan studenten van de Berliner Technische Kunsthochschule bij het fenomeen ‘film voor de film’.

The Film before The Film

Ella Fitzgerald (wiki)
De startpagina van Google staat donderdag de hele dag in het teken…
Jorge Videla (1925-2013) - Dictator van Argentinië
Jorge Videla, de voormalige dictator van Argentinië, is vrijdag op 87-jarige leeftijd…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: