Scandinaviërs zagen aanvankelijk niets in Winterspelen

Olympische Winterspelen van 1928 in Sankt Moritz

Olympische Winterspelen van 1928 in Sankt Moritz

De Olympische Spelen kende vroeger alleen een zomerversie. De Winterspelen die nu ook om de vier jaar gehouden worden vonden pas plaats vanaf 1924. In Zweden en Noorwegen zat men aan het begin van de twintigste eeuw helemaal niet te wachten op een wintereditie van de Olympische Spelen. Zweden had al haar eigen zogenaamde ‘Noordse Spelen’ en in Noorwegen werden de Holmenkollen-wedstrijden gehouden.

Holmenkollen in 1904

Holmenkollen in 1904


Tijdens de ‘Noordse Spelen’ in Zweden werd onder meer aan langlaufen en schansspringen gedaan. De winterwedstrijden in Noorwegen werden gehouden rond de berg Holmenkollen bij Oslo. Ook hier stond onder meer het schansspringen op het programma.

Winterweek

Ondanks het feit dat de Scandinaviërs eigenlijk niet zaten te wachten op een wintereditie van de Spelen, werd in 1921 tijdens een vergadering van het Internationaal Olympisch Comité (IOS) besloten dat er drie jaar later een winterweek zou worden gehouden in Chamonix, een stad in het oosten van Frankrijk.

- advertentie -

Het evenement werd een groot succes en een jaar na de winterweek in Chamonix (1925) kreeg het evenement officieel het predicaat Olympische Winterspelen.

Atoombom
Atoombom Hiroshima, 1945Al ruim vijftig jaar ligt er…
Olympische Winterspelen van 1924België haalt in tegenstelling tot…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: