Schaatser Jan Pesman (82) overleden

Schaatser Jan Pesman (82) overleden

Schaatser Jan Pesman (82) overleden

De Nederlandse schaatser Jan Pesman is donderdag op 82-jarige leeftijd overleden. De schaatser is onder meer bekend omdat hij bij de Olympische Winterspelen van 1960 een bronzen plak won op de vijfduizend meter.


Jan Pesman werd in 1931 geboren in Groningse dorp Stedum. In 1955 debuteerde hij als langebaanschaatser. Hij werd toen negende op het Nederlands Kampioenschap allround in Heerenveen. In 1959 behaalde hij zowel bij het EK als WK allround een vijfde plaats.

Zijn grootste succes boekte hij in 1960 tijdens de Olympische Winterspelen in Squaw Valley. Met een tijd van 8.05,1 won hij toen brons op de vijfduizend meter. Het was de eerste Nederlandse schaatsmedaille in acht jaar. Pesman hoopte ook op de tien kilometer een medaille te kunnen pakken. De Groninger ging echter veel te snel van start.

Na de Olympische Spelen zette Pesman een punt achter zijn schaatscarrière.

- advertentie -
Trabantjes in de DDR - Foto: CC/fdecomite
Trabantjes in de DDR - Foto: CC/fdecomiteZowel Philips
De brand van twee weken geleden in DukezongIn…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: