Schaatsicoon Jaap Havekotte (102) overleden

Schaatser Jaap Havekotte (viking.nl)

Schaatser Jaap Havekotte (viking.nl)

Langebaanschaatser Jaap Havekotte is woensdag op 102-jarige leeftijd overleden. De schaatser is onder meer bekend omdat hij na zijn schaatsloopbaan de Viking Schaatsenfabriek oprichtte.


De in Diemen geboren schaatser nam in de jaren veertig deel verschillende keren deel aan het Nederlands kampioenschap all-round, dat destijds nog op natuurijs werd verreden. In 1940 eindigde hij op het in Groningen gehouden kampioenschap als zevende in het klassement. Twee jaar later won hij in Zutphen goud op de 5 en de 10 kilometer. Ook werd hij tijdens dit toernooi tweede in het algemeen klassement, achter Herman Buyen.

Na zijn schaatscarrière begon Jaap Havekotte met Co Lassche in Amsterdam de Viking Schaatsenfabriek. De Viking schaats die hier werd geproduceerd, werd een doorslaand succes. Vanaf 1972 werden met de schaats een groot aantal wereldrecords gevestigd. Op de Viking-schaatsen werden meer titels en records behaald dan op welk ander merk ook.

De Viking Schaatsenfabriek bestaat nog altijd. Het bedrijf wordt momenteel geleid door de zoon van de overleden schaatser, Jaap Havekotte jr.

- advertentie -
Nintendo's Game Boy bestaat 25 jaarOp 21 april…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: