Schadevergoeding voor nabestaanden ‘Bloody Sunday’

Muurschildering in Derry die herinnert aan ‘Bloody Sunday’

Nabestaanden van de katholieke Ieren die in 1972 tijdens Bloody Sunday om het leven kwamen, krijgen van de Britse overheid ieder elk 50.000 pond schadevergoeding. Omgerekend is dat bijna 60.000 euro. Dat meldde de BBC donderdag.

Dat de Britse regering schadevergoeding zou betalen, was al zo’n anderhalf jaar bekend. De vraag was alleen nog hoeveel er betaald zou worden.


- advertentie -

Veertien kruizen die nabestaanden van de slachtoffers jaarlijks dragen tijdens een herdenkingsmars – Foto: CC/Sean Mack

Op zondag 30 januari 1972 werden dertien katholieke Ieren tijdens een vreedzame demonstratie in Derry gedood door leden van het Britse leger. Enige tijd later overleed nog een van de demonstranten waarmee het totale slachtofferaantal op veertien kwam. Het drama is de geschiedenisboeken ingegaan onder de naam Bloody Sunday.

De protestmars die de Ieren hielden was illegaal, protestmarsen waren destijds verboden. De door de Northern Ireland Civil Rights Association (NICRA) georganiseerde mars was dan ook onder meer gericht tegen dit verbod op protestmarsen.

Excuses en schadevergoeding

In 2010 bood de Britse premier David Cameron namens de regering zijn excuses aan voor de wijze waarop het leger zich tijdens Bloody Sunday had opgesteld. Hij deed dit kort nadat een onderzoekscommissie onder leiding van Lord Saville een rapport had gepresenteerd. Belangrijkste conclusie van de commissie, die maar liefst twaalf jaar onderzoek had gedaan, was dat de Britse militairen onterecht demonstranten hadden neergeschoten.

Volgens de BBC komen niet alleen nabestaanden van slachtoffers in aanmerking voor de schadevergoeding. Ook mensen die tijdens de demonstratie gewond raakten zouden aanspraak kunnen maken op het bedrag.

Of de zaak na het betalen van de schadevergoeding afgesloten kan worden valt te betwijfelen. Verschillende nabestaanden hebben namelijk te kennen gegeven soldaten te willen vervolgen die betrokken waren bij het bloedbad.

Gerelateerde uitgaven:

Start herinneringsjaar - 70 jaar na Sobibor PRIKBORD -…
De Corinthian; maandblad voor amateursport (1924)De Koninklijke Bibliotheek (KB)…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: