Dark
Light

Schatkamers van het vroegmiddeleeuwse Friesland

Auteur:
2 minuten leestijd
Goud - Gevonden schatten uit de middeleeuwen
Goud - Gevonden schatten uit de middeleeuwen

Het Fries Museum presenteert vanaf begin volgende maand de tentoonstelling Goud – Gevonden schatten uit de middeleeuwen. De tentoonstelling neemt bezoekers mee naar de ‘schatkamers van het vroegmiddeleeuwse Friesland’.

Hoogtepunten in de tentoonstelling zijn de goudschat van Dronrijp, de fibula van Wijnaldum en een uniek gespschildje dat voor het eerst getoond wordt. Ook bijzonder is dat de beroemde schat van Wieuwerd voor de tentoonstelling terugkeert op Friese bodem.

Het Fries Museum:

“De terpen hebben de Friese geschiedenis goed voor ons bewaard. Het zijn de schatkamers van het oude Friesland. Nog regelmatig worden er bodemschatten gevonden. Door deze vondsten weten we dat het tussen de Romeinse tijd en het jaar 1000 een van de rijkste gebieden van Nederland was. Het vele goud, dat gevonden wordt bij terpafgravingen, opgravingen en door metaaldetectorzoekers, laat dit zien. Achter elke hanger, munt of zwaardknop gaat een opmerkelijk verhaal schuil.”

Wie goud bezat, had macht. Belangrijke krijgers imponeerden hun tegenstanders met versieringen op zwaarden en koningen droegen mooie ringen. Goud – Gevonden schatten uit de middeleeuwen vertelt de verhalen over het goud der Friezen.

Gouden topstukken

Mantelspeld van Wijnaldum (Fries Museum)
Mantelspeld van Wijnaldum (Fries Museum)
De fibula van Wijnaldum is een topstuk uit de collectie van het Fries Museum, dat de mantelspeld uit circa 600 na Christus “een icoon van de Friese archeologie” noemt.

“Het is het grootste ingelegde sieraad uit vroegmiddeleeuws Nederland en misschien wel uit Europa. De fibula is ingelegd met meer dan driehonderd schitterende rode granaten. Recent onderzoek wees uit dat deze almandijnen helemaal uit India komen. In de versieringen van de speld zitten allerlei symbolische betekenissen en mythologische verhalen verborgen.”

Vorig jaar verwierf het museum een gespschildje dat opdook in dezelfde Friese terp. Deze wordt voor het eerst getoond.

“De versieringen op zogenaamde bracteaten, dunne gouden hangertjes, uit Achlum laten zien dat goudsmeden een echte Friese stijl hadden. En ook de goudschat van Dronrijp krijgt een prominente plaats in de tentoonstelling. Deze bijzondere schat bestaat uit delen van een gesp, een goudbaartje, een hangertje, goudkorrels en maar liefst 42 munten.

Goudschat van Wieuwerd
Goudschat van Wieuwerd

Goudschat van Wieuwerd

De schat van Wieuwerd, die normaal te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, komt speciaal voor de goudtentoonstelling naar het Fries Museum. Het is de grootste goudschat van Noord-Nederland Hij omvat 220 gram goud en bestaat uit 39 gouden stukken, waaronder drie ringen, verschillende hangers en een voetplaat van een fibula. Hiernaast komen er bijzondere bruiklenen van het Groninger Museum, Noordelijk Archeologisch Depot Nuis en vondsten van metaaldetectorzoekers.

De tentoonstelling is te zien van 6 juni 2015 tot en met 3 januari 2016

DVD: De Geschiedenis Van Friesland

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×