Scheepvaartmuseum genomineerd voor Europese museumprijs

European Museum of the Year

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is genomineerd voor de prestigieuze European Museum of the Year Award. Dat is deze week bekendgemaakt.

Het Amsterdamse museum is het enige Nederlandse museum dat een nominatie in de wacht heeft weten te slepen. Wat dat aangaat doet België het een stuk beter. Daar zijn maar liefst vier instellingen genomineerd.


- advertentie -

Scheepvaartmuseum Amsterdam – Foto: CC/Ricardo Liberato

Naast Museum aan de Stroom in Antwerpen en het STAM in Gent zijn dat het bezoekerscentrum van de Europees Parlement en het Librarium, beide in Brussel.

De Europese prijs wordt sinds 1977 jaarlijks uitgereikt aan musea die een vernieuwing of uitbreiding hebben ondergaan. Het European Museum Forum, een organisatie van de Raad van Europa, kijkt bij de toekenning van de prijs in hoeverre het museum erin is geslaagd de collectie op een goede en vernieuwende manier te presenteren.

In totaal staan er achtentwintig musea op de longlist. In mei wordt bekend welk museum de prijs dit jaar wint. De prijsuitreiking vindt plaats in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Dit museum won de Europese museumprijs in 2011.

In de zesendertig jaar dat de prijs bestaat hebben drie Nederlandse musea de prijs gewonnen: Museum Catherijneconvent in Utrecht (1980), het Zuiderzeemuseum (1984) en het Openluchtmuseum (2005).

Gerelateerde boeken:

Czaar Peterhuisje - Foto: Zaans MuseumHet beroemde Czaar Peterhuisje…
Foto: RijksmuseumDe Britse kunstenaar Richard Wright heeft voor het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: