Scheepvaartmuseum in Amsterdam heropend

Scheepvaartmuseum Amsterdam – Foto: CC/Ricardo Liberato

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is sinds zondag weer geopend voor het publiek. Zaterdag werd het gerenoveerde museum in bijzijn van onder meer koningin Beatrix officieel heropend.

Het museum sloot de deuren in 2007 voor het publiek in verband met een grote verbouwing. Het Nederlands Scheepvaartmuseum is gevestigd in ’s Lands Zeemagazijn, een gebouw dat in 1656 werd gebouwd onder leiding van stadsbouwmeester Daniël Stalpaert (1615-1676). In 1973 betrok het museum het pand.- advertentie -

scheepvaartmuseum heropend

De afgelopen periode is het gebouw zoveel mogelijk teruggebracht naar het oorspronkelijke ontwerp van Stalpaert. Verder heeft de binnenplaats, genaamd Het Open Pleyn, een glazen dak gekregen.

Koningin Beatrix was zaterdagavond als eregast aanwezig bij de heropening van het museum. Ze reisde met haar eigen jacht, De Groene Draeck, naar het museum en bezocht vervolgens twee tentoonstellingen. De heropening van het museum werd ook bijgewoond door staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra.

Eigenlijk was het de bedoeling dat burgemeester Van der Laan een toespraak zou houden. Dit lukte echter niet vanwege de krakersdemonstratie op het Spui in Amsterdam.

De heropening van het museum werd zaterdagavond afgesloten met een vuurwerkshow. Voorafgaand aan die show was er een 3D-projectie op de muren van het Zeemagazijn (video).

Sinds zondag is het museum toegankelijk voor het publiek. Bezoekers kunnen er in dertien nieuwe, interactieve tentoonstellingen “ervaren hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald”.

Prent uit het reisverslag van Gerrit de VeerHet Rijksmuseum…
Foto: Museum Jan van der TogtMuseum Jan van der…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: