Scheepvaartmuseum verwerft topstuk zeeschilder Reinier Nooms

Op het verworven schilderij is ’s Lands Zeemagazijn te zien, de locatie van Het Scheepvaartmuseum, gezien vanaf de toenmalige Buitenkant, nu de Prins Hendrikkade. Reinier Nooms maakte het werk in 1664, toen het nieuwe het pand werd gebruikt door de admiraliteit van Amsterdam als opslagplaats voor de uitrusting van de oorlogsvloot.

Het Scheepvaartmuseum noemt Nooms een van de belangrijke zeeschilders van de zeventiende eeuw.

“Hij dankte zijn bijnaam Zeeman, waarmee hij het schilderij ook signeerde, aan zijn vele zeereizen. In de weergave van maritieme en nautische details van de schepen was hij zeer deskundig. Zijn werk is van groot belang voor de kennis van de Nederlandse zeventiende-eeuwse scheepvaart.”

Het Scheepvaartmuseum (Eddo Hartmann)

Het Scheepvaartmuseum vandaag de dag (Eddo Hartmann)

Het schilderij is naar verwachting komend najaar voor het eerst in het museum te bezichtigen, in een grote overzichtstentoonstelling over de honderdjarige geschiedenis van de museumcollectie. Het Scheepvaartmuseum:

“Met dit schilderij kunnen we op een aanschouwelijke wijze het verhaal vertellen over Amsterdam als centrum van de zeventiende-eeuwse scheepvaart, de functie van ’s Lands Zeemagazijn en de bedrijvigheid op de werven er omheen. Het laat op een indrukwekkende manier zien dat de voorbereidingen van de Nederlands-Engelse zeeoorlogen ook op de werven in de omgeving van het huidige museum werden uitgevoerd en dat de bezoeker zich op niets minder dan historische grond bevindt.”

Hoeveel er voor het schilderij is betaald, is niet bekendgemaakt. De aankoop was mede mogelijk dankzij steun van de Vereniging Rembrandt en het Mondriaan Fonds.

- advertentie -

Boek: Het Scheepvaartmuseum – Verhalen over de zee in 100 iconen
Boeken over de maritieme geschiedenis

De helm van Schelte van Aysma (Foto: NMM)
In de kerk van het Friese dorpje Schettens is een zeldzame helm…
Heuvelachtig landschap met hoge weg, Adriaen van de Velde, 1660 - 1672. Collectie Rijksmuseum
Het Rijksmuseum toont komende zomer een groot aantal werken van Adriaen van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: