Schenking voor Stedelijk Museum: 14 meubelen van Rietveld

Het Stedelijk Museum in Amsterdam krijgt veertien meubelen van de beroemde Nederlandse ontwerper Gerrit Rietveld (1888-1964). De schenking wordt gedaan door het verzamelaarsechtpaar Martijn en Jeannette Sanders. Zij kochten de meubelen ooit zelf.

De verzamelaars geven het museum ook een collage-zelfportret van de Duitse dadaïst Kurt Schwitters (1887-1948).

De veertien meubelen van Gerrit Rietveld waren eerder al in langdurig bruikleen gegeven aan het Stedelijk Museum. Het gaat om de zogenaamde Amsterda-serie die belangrijke ontwerpen uit de oorlogsperiode bevat, gemaakt voor de gelijknamige ontspanningsruimte van de Amsterdamsche Bank in Amsterdam en Den Haag.

De serie bevat onder meer twee beuken (kinder)armstoelen uit 1942, het vermoedelijke eiken prototype, een variatie met grijze zitting en een lage Amsterda van witgeverfd eikenhout uit hetzelfde jaar. Uit 1945 stammen een kinderbed van Rietveld, een witte ‘krat stoel’, drie groene lage tuinstoelen en een oranje, twee krukjes en een tuintafel. Veel van deze meubelen zijn waarschijnlijk unica. Gerrit Rietveld vervaardigde deze meubelen zelf, wat volgens het museum bijzonder is, omdat hij sinds midden jaren twintig zijn ontwerpen liet uitvoeren door Gerard van de Groenekan.

- advertentie -

Rietveld maakte de meubelen toen hij tijdens de oorlogsjaren verbleef bij de familie Jesse in Breukelen – de tuinmeubelen en het bed zijn waarschijnlijk voor hen ontworpen.

De geschonken Schwitters-collage, Eine Ichzeichnung uit 1935, is op dit moment in het Stedelijk te zien in een zaal gewijd aan Dada, de absurdistische stroming die 100 jaar geleden vanuit Zürich overwaaide naar Berlijn en Nederland.

Boek: How to Construct Rietveld Furniture

Kurt Schwitters, Eine Ichzeichnung, 1935, collage op papier. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam, schenking Martijn en Jeannette Sanders. Foto Gert Jan van Rooij
Kurt Schwitters, Eine Ichzeichnung, 1935, collage op papier. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam, schenking Martijn en Jeannette Sanders. Foto Gert Jan van Rooij
Dodenmasker van Toetanchamon - cc
Het was wereldnieuws vorig jaar. De baard van het wereldberoemde dodenmasker van…
Weeshuismuseum te bezoeken via Google Street View
Het Museum Elisabeth Weeshuis in Culemborg is sinds kort virtueel te bezoeken…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net