Schilderij Anthony van Dyck ontdekt dankzij foto op internet

Het bewuste portret – Foto: BBC

In Groot-Brittannië is een onbekend schilderij van de Vlaamse meester Anthony van Dyck (1599-1641) ontdekt. Dat meldt de BBC.

Het schilderij bevond zich al tijden in de collectie van het Bowes Museum in Durham. Het museum was er echter van overtuigd dat het om een kopie ging en daarom werd het nooit tentoongesteld. Enige tijd geleden werden een groot aantal werken van het museum voor een BBC-project gefotografeerd en op internet gezet. Kunstkenner Bendor Grosvenor zag toen de foto van het portret en liet weten dat het volgens hem om een authentiek werk van Anthony van Dyck ging.


Het doek is hierna uitvoerig onderzocht en vastgesteld is dat het inderdaad om een werk van de Vlaamse meester gaat. Van Dyck zou het werk in zijn late Britse periode hebben gemaakt. De vrouw op het doek is Olivia Boteler Porter, een hofdame van de eerste vrouw van Karel I. Het doek verkeerde in vrij slechte staat, maar is inmiddels schoongemaakt. Volgens kenners is het werk zo’n 1,2 miljoen euro waard. Als het portret als kopie op de markt was gebracht had het niet meer dan zesduizend euro opgebracht.

- advertentie -

Anthony van Dyck

De Vlaamse barokschilder Anthony Van Dyck werd in 1599 geboren in Antwerpen. In zijn jonge jaren ging hij in de leer bij Peter Paul Rubens. Samen met Jacob Jordaens behoorde hij tot de beste leerlingen van deze meester. Van Dyck reisde in 1620 voor het eerst naar Engeland en maakte daar in de periode hierna naam. In 1632 werd hij uiteindelijk geridderd en benoemd tot hofschilder van de koning. Deze koning, Karel I, en diens echtgenote Henriette gaven Van Dyck geregeld grote opdrachten.

Van Dyck werd bekend om zijn gracieuze en elegante schilderwijze. Veel van de door hem geportretteerde personen maken op zijn doeken een vrij ontspannen indruk.

Gerelateerde boeken:

Vanaf aankomende maandag is bij de EO een nieuwe vierdelige dramaserie over…
Gestolen schilderij Rembrandt gevonden in Servië
In Servië is een gestolen werk van Rembrandt teruggevonden. Dat heeft een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: