Schilderij Antoon van Dyck ontdekt tijdens tv-programma

Detail van het ontdekte schilderij van Antoon van Dyck - Still YouTube

Detail van het ontdekte schilderij van Antoon van Dyck – Still YouTube

Bij een kunstprogramma van de BBC werd onlangs een schilderijtje getaxeerd dat een Britse pastoor ooit voor 480 euro kocht in een antiekwinkel. De priester blijkt een gouden koop te hebben gedaan. Het werk is gemaakt door de Vlaamse barokschilder Antoon van Dyck en heeft een geschatte waarde van 480.000 euro.


De pastoor, Jamie MacLeod, runt een rusthuis in het Britse Derbyshire. Hij wilde het werk verkopen omdat hij geld nodig had voor nieuwe bellen voor zijn kerkgebouw. De pastoor liet het werk daarom taxeren in het BBC-programma Antiques Roadshow, een programma dat lijkt op het Nederlandse Tussen Kunst & Kitsch.

Het werk kwam daar onder ogen van Fiona Bruce. Deze medewerkster Antiques Roadshow had juist veel onderzoek gedaan naar het werk van Antoon van Dyck en haar vielen gelijkenissen op met andere portretten van de Vlaamse schilder. Het portret werd hierop schoongemaakt en nader onderzocht. Een expert concludeerde vervolgens dat het inderdaad een echte Van Dyck is. Het werk is volgens kenners bijna een half miljoen euro waard.

BBC News Antiques Roadshow portrait revealed to be by Van Dyck

- advertentie -
Jean-Pierre Melville - Foto: EYEFilmmuseum EYE in Amsterdam…
Oudejaarsavond 1967
Met vuurwerk over de drempel, door Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: