Dark
Light

Schilderij James Ensor terug in Stedelijk Museum

Auteur:
1 minuut leestijd
Carnaval en Flandre – James Ensor, ca. 1929

Het werk Carnaval en Flandre van de Belgische kunstenaar James Ensor (1860-1949) bevindt zich sinds zondag weer in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

In verband met de grootscheepse verbouwing was het schilderij de afgelopen vijf maanden te zien in kunstcentrum De Appel in Amsterdam. Vanaf de heropening op 23 september is het werk weer te zien in de vaste opstelling van het Stedelijk.

Het bijzondere kunstwerk dateert uit ongeveer 1929 en toont een serie vrolijk, carnavalesk uitgedoste figuren. Ze maken muziek en dansen. Voor de rij figuren ligt een gehavende vogel die net door twee katten lijkt te zijn mishandeld. De voorstelling is een fragment uit de achtergrond van Ensor’s beroemde doek Intocht van Christus te Brussel.

Het werk van Ensor is doorspekt met groteske voorstellingen die de boosaardige en lachwekkende aard van de mens tonen. Lees hier meer over de ontwikkeling van de kunstenaar als schilder.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×