Schilderij Klimt brengt ruim 29,5 miljoen euro op

Litzlberg am Attersee – Gustav Klinmt, 1915

Een schilderij van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt is woensdag in New York geveild voor ruim 29,5 miljoen euro. Dat melden Amerikaanse media.

Het gaat om het schilderij Litzlberg am Attersee uit 1915. In de Tweede Wereldoorlog werd het werk in beslag genomen door de nazi’s. Afgelopen juli werd het schilderij teruggegeven aan een achterneef van Amalie Redlich, de oorspronkelijke eigenaar. Zij erfde het doek ooit van de Oostenrijkse staalmagnaat Viktor Zuckerkandl. Redlich werd in 1941 door de nazi´s gedeporteerd. Nadien is nooit meer iets van haar vernomen.

Met de opbrengst

- advertentie -van de veiling wordt in het Museum der Moderne in Salzburg een nieuwe vleugel gebouwd. Deze vleugel wordt vernoemd naar Amalie Redlich.

Gustav Klimt (1862-1918) is een van de bekendste Oostenrijkse kunstenaars. In 1898 richtte hij de Wiener Secession op. Leden van deze groep zetten zich af tegen de bestaande academische kunstenaarsverenigingen. De Weense groep propageerde onder leiding van Gustav Klimt de Jugenstil.

Klimt was duidelijk de meest talentvolle kunstenaar van de Wiener Secession. De Oostenrijker liet zich onder meer inspireren door de Nederlandse kunstenaar Jan Toorop. Op zijn beurt inspireerde hij weer kunstenaars als Egon Schiele en Oskar Kokoschka. Een van de bekendste werken van Klimt is De Kus.

Foto: Evert ElzingaAl ruim twintigduizend mensen hebben Rembrandts religieuze…
bronbeek-bersiap-ypma-gr
Schilderij 'Bersiap' (Natalie Ypma)In de vaste tentoonstelling 'Het verhaal…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: