Dark
Light

Schilderijen Collectie Frits Lugt tentoongesteld in Parijs

Auteur:
2 minuten leestijd

Gezicht op Loenen – Nicolaes Berchem, ca. 1655-1660
De schilderijen uit de beroemde collectie van kunstkenner en verzamelaar Frits Lugt (1884-1970) worden vanaf maart tentoongesteld in het Institut Néerlandais in Parijs. Eerder werden hier al een serie prenten uit de collectie tentoongesteld.

De tentoonstelling bevat een selectie van 115 schilderijen, belangrijke werken uit de Hollandse Gouden Eeuw, maar ook Vlaamse, Italiaanse, Franse en Deense werken die in de afgelopen honderd jaar zijn verzameld.



Isola San Giorgio te Venetië – Francesco Guardi (1717-1792)

De schilderijen uit de Hollandse Gouden Eeuw zijn de meest beroemde werken van de Collectie Frits Lugt – Fondation Custodia. Alle genres zijn in de verzameling vertegenwoordigd: van landschap tot portret, van stilleven tot kerkinterieur, van historie- tot genrestuk. Onlangs werd de collectie nog uitgebreid met twee schilderijen uit de late zeventiende eeuw: een portret van een goudgelokt meisje door Nicolaes Maes (1634-1693) en Samson en Dalila van Adriaen van der Werff (1659-1722).

Twee jaar geleden werd de collectie dankzij een legaat nog uitgebreid met bijna zestig olieverfschetsen op papier.

De Collectie Frits Lugt bevat niet alleen werken van noordelijke meesters. In de tentoonstelling zijn bijvoorbeeld ook zelfportretten van de Italiaanse schilder Sophonisba Anguissola (ca. 1535-1625) te zien en een werk van de Venetiaanse schilder Francesco Guardi (1712-1792). Naast stillevens van de Italianen Paolo Porpora en Cristoforo Munari hangen werken van de Franse schilders Jacques Linard (ca. 1600-1645) en Nicolas de Largillière (1656-1746).

Het Institut Néerlandais en de Fondation Custodia tonen daarnaast werken uit de zogenaamde Zilveren Eeuw, de Hollandse achttiende eeuw. Volgens de instellingen is deze eeuw in Frankrijk nauwelijks bekend.

Frits Lugt en zijn verzameling

Insecten – Jan van Kessel (1626-1679)

Frits Lugt werd in mei 1884 geboren in Amsterdam. Al op jonge leeftijd was hij bovenmatig geïnteresseerd in tekenen en verzamelen. Op zijn achtste opende hij in een kamer in zijn ouderlijk huis al zijn eigen museum dat hij Museum Lugtius doopte.

Op zijn zestiende werkte hij bij Amsterdamse veilinghuis Muller & Co. Zijn vrije tijd besteedde hij aan het opstellen van een catalogus van het Rijksprentenkabinet. Nadat hij getrouwd was met Jacoba Klever (1888-1969), een dochter van de rijke vennoot van de Steenkolen Handels Vereeniging (SHV), had Lugt nog meer mogelijkheden om zich bezig te gaan houden met het verzamelen van kunst. Kunst kopen deed hij veelvuldig, op veilingen, bij Sotheby’s en bij handelaren.

Na de Tweede Wereldoorlog verkaste Lugt met zijn gezin naar Frankrijk. In Holland voelde hij zich, als niet-academicus, niet serieus genomen door het kunstmilieu. In 1947 bracht de geboren Amsterdammer zijn bezit en vermogen onder in de Fondation Custodia. Hij zorgde er daarmee voor dat zijn collectie ook na zijn dood in stand zou blijven. De collectie wordt vandaag de dag nog altijd uitgebreid.

Speciaal ter gelegenheid van de tentoonstelling is er een website gemaakt waarop alle schilderijen in detail zijn te bekijken.

De schilderijen uit de Collectie Frits Lugt zijn van 1 maart tot en met 27 mei 2012 te zien in het Institut Néerlandais in Parijs

Vrouw bij het raam – Jacob Vrel, zeventiende eeuw

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×