Schoen van een ‘moonshiner’ (ca. 1922)

In Amerika, the land of the free, was het drinken en stoken van alcoholhoudende dranken tussen 1919 en 1933 bij verboden. Vóór die tijd waren al in verschillende Amerikaanse staten drankverboden ingevoerd, maar die waren steeds vrij snel weer ingetrokken. Met de aanvaarding van het 18de amendement op de Grondwet werden alle alcoholhoudende dranken in 1919 verboden.

Politieagenten rollen een illegale brouwerij op tijdens de drooglegging

Politieagenten rollen een illegale brouwerij op tijdens de drooglegging

De periode van de zogenaamde drooglegging werd gekenmerkt door een grote toename van de misdaad. Door het alcoholverbod ontstond er een grote smokkelhandel in drank en op veel plekken werd illegaal drank gestookt. In 1931 stelde een speciale commissie uiteindelijk dat het droogleggingsexperiment had gefaald. Twee jaar later werd er het 21ste amendement op de Grondwet aangenomen, dat het 18de herriep.

Bovenstaande foto werd gemaakt ten tijde van drooglegging. Te zien is de schoen van een zogenaamde moonshiner, een man die illegaal in de bergen zijn eigen sterke drank (moonshine) stookte. De drank dankt de naam vermoedelijk aan het feit dat hij bij maanlicht werd gestookt. Verschillende moonshiners plaatsten houtblokjes onder de schoenen waardoor het leek alsof een koe de afdrukken achter had gelaten. Zo’n spoor zouden politieagenten niet snel volgen, hoopten de stokers.
Zwarte soldaat tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (ca. 1863)
Zeldzame foto van een Afro-Amerikaanse soldaat die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865)…
Slapende kinderen in Mulberry Street, 1890 - Jacob Riis
Journalist en fotograaf Jacob Riis emigreerde in 1870 vanuit Denemarken naar New…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: