Schoenen Holocaust-slachtoffers gestolen

Onbekenden hebben acht schoenen van gevangenen van voormalig concentratiekamp Majdanek gestolen. De schoenen werden bewaard in een museum op het terrein van het kamp in Polen.


Het zou gaan om zes schoenen van volwassenen en twee kinderschoenen. Bezoekers hebben het schoeisel vorige week tijdens twee open dagen, vermoedelijk uit een een vitrine gegrist. Een medewerker ontdekte recent dat een metalen net dat de schoenencollectie moet beschermen, was doorgeknipt. De politie heeft de zaak in onderzoek.

In het museum worden meer dan 56.000 schoenen getoond van joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het kamp om het leven kwamen. Volgens het museum zijn dat de schoenen van grote historische waarde zijn. Ze worden bewaard in de vroegere gevangenenbarakken en moeten de huidige bezoekers een beeld geven van de omvang van de Holocaust.

Vier jaar geleden gingen bij een brand in Majdanek tienduizend paar schoenen verloren.

- advertentie -

Majdanek begin in 1941 als een kamp voor Sovjet-krijgsgevangen. Later werden er ook Joden opgesloten die afkomstig waren uit het getto van Lublin. Vanaf het najaar van 1942 werd het kamp gebruikt als vernietigingskamp voor Joden. In het kamp zijn naar schatting 300.000 personen om het leven gebracht.

Op 26 november 1940 hield de Nederlandse hoogleraar Rudolph Pabus Cleveringa een…
Vrijheidsmuseum WO2
Er komt definitief geen VrijheidsmuseumWO2. De provincie Gelderland, de gemeente Nijmegen en…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: