‘Schooltje Dik Trom’ gered van de sloop

Het schooltje van Dik Trom – Foto: Stadsherstel Amsterdam

Het zogenaamde ‘schooltje van Dik Trom’ in het Noord-Hollandse Etersheim wordt alsnog een museum. Stadsherstel Amsterdam heeft het schooltje gekocht. Het koopcontract is vrijdag ondertekend.

Kinderboekenheld Dik Trom werd in Etersheim, een dorpje tussen Hoorn en Volendam, ‘geboren’. Het eerste deel van de in totaal vijf boeken over het ondeugende, dikke kindje werd door Cornelis Johannes Kieviet (1858-1931) geschreven in het Noord-Hollandse plaatsje Etersheim. Kieviet was hier onderwijzer en schreef het boek Uit het leven van Dik Tromin de onderwijzerswoning naast een klein schooltje. Het boek met prenten van Johan van Braakensiek (1858-1940) werd een doorslaand succes.

- advertentie -

Er zijn al langer plannen om in het laat 19e-eeuwse dorpsschooltje een museum te vestigen. Vorig jaar augustus leek dit echter definitief niet door te gaan. Het gebouwtje dreigde zelfs plaats te moeten maken voor nieuwe woningen.

Stadsherstel Amsterdam wil dat in het schooltje een kinderboekenmuseum gevestigd wordt. Het gebouwtje zal echter wel eerst gerestaureerd moeten worden. Het is de bedoeling dat die restauratie eind 2012 gereed is.

Panda volgens een oude boekomslagMatthijs van Heijningen en Frans…
De drie Rode Khmer-leiders - Foto: VN-tribunaalHet proces tegen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: