‘Schoolvoorbeeld’ Jan Steen onder de hamer

Een schoolklas met een slapende schoolmeester – Jan Steen, 1672 (Klik voor een vergroting)

Bij Sotheby’s in Amsterdam worden op 10 mei weer verschillende werken van oude meesters geveild. Hoogtepunt van de veiling is het schilderij Een schoolklas met een slapende schoolmeester van Jan Steen (1626-1679).

Jan Steen werd rond 1625 geboren in Leiden. Volgens kunstschilder Arnold Houbraken (1660-1719) was hij een leerling van Jan van Goyen. In 1649 trouwde Steen met Van Goyens dochter, Grietje. Of Jan Steen echt een leerling is geweest van Van Goyen is niet bekend. Anderen beweren dat hij in de leer ging bij schilders als Nicolaus Knüpfer en Adriaen van Ostade.- advertentie -

Steen was als kunstenaar bijzonder actief. Er zijn meer dan achthonderd van zijn schilderijen bewaard gebleven. Steen maakte voornamelijk genrestukken, maar schilderde ook portretten en legde ook een aanzienlijk aantal religieuze en mythologische historische voorstellingen op doek vast.

Jan Steen is vooral bekend om zijn vrolijke, feestvierende gezelschappen. Met zijn vele schilderijen geeft hij een goed beeld van de Nederlandse samenleving tijdens de Gouden Eeuw. Het schilderij Een schoolklas met een slapende schoolmeester is letterlijk en figuurlijk een schoolvoorbeeld van Steens ironische en humorvolle kijk op het leven. De schilder maakte het doek in 1672. In de negentiende deel maakte het deel uit van de gerenommeerde kunstcollectie van de Engelse bankier Thomas Baring (1799-1873). Het schilderij is een van de weinige schoolklas taferelen van Jan Steen dat nog steeds in particuliere handen is. Sotheby’s:

Jan Steen schilderde deze compleet chaotische schoolklas in zijn geboortestad Leiden in 1672, twee jaar na zijn terugkeer uit Haarlem. Het schilderij is typerend voor zijn latere periode. Steen legde zich in die tijd steeds meer toe op vermaak, zoals ook op dit schilderij is te zien: de leerlingen halen kattenkwaad uit in de klas omdat de schoolmeester slaapt. Opmerkelijk is dat dit een van de weinige schilderijen is die door deze Hollandse Meester gesigneerd en gedateerd zijn.

Het veilinghuis verwacht dat het schilderij tussen de 300.000 en 400.000 euro op gaat brengen. Wie het schilderij wil bekijken kan van 6 tot 9 mei bij Sotheby’s Amsterdam terecht. Behalve het werk van Steen worden op 10 mei nog ruim 85 andere werken van oude meesters geveild. Ook deze schilderijen zijn tijdens de kijkdagen te bekijken.

In het Mauritshuis in Den Haag loopt tot en met 13 juni 2011 een Jan Steen-tentoonstelling

bruegel-heksen-gr
Pieter van der Heyden naar Pieter Bruegel, Sint Jacob…
Zelfportret van Rembrandt, 1660
In Amsterdam is vanaf dinsdag een nieuw standbeeld van de beroemde schilder…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: