Dark
Light

‘Schreeuwend kind’ – Beeld van Hendrick de Keyser

Aanwinst Rijksmuseum Amsterdam
Auteur:
1 minuut leestijd
Schreeuwend kind, Hendrick de Keyser, ca 1615 (Rijksmuseum Amsterdam)

Het Rijksmuseum Amsterdam heeft onlangs een beeld verworven van de zeventiende-eeuwse beeldhouwer Hendrick de Keyser (1565-1621). Het gaat om een beeld met de titel Schreeuwend kind.

Het beeld werd door een schenker die anoniem wil blijven aan het Rijksmuseum geschonken. Het is een expressief gesneden houten kopje van een schreeuwend kind dat op zijn voorhoofd gestoken wordt door een bij. De voorstelling verwijst naar een bekend verhaal uit de klassieke Oudheid, waarin het liefdesgodje Cupido, nadat hij honing uit een bijenkorf stal, door een bijenvolk achterna werd gezeten en gestoken.

Zijn moeder – de liefdesgodin Venus – troost hem, maar houdt hem tegelijkertijd een spiegel voor: als de steek van een kleine bij al zo’n pijn veroorzaakt, hoe pijnlijk zal het niet zijn wanneer Cupido’s pijlen een hart doorboren? Moraal van het verhaal is dat de liefde zoet is als honing, maar liefdesverdriet hartverscheurend.

Schreeuwend kind, Hendrick de Keyser, ca 1615 (Rijksmuseum Amsterdam)

Schreeuwend kind werd rond 1615 en was voor het laatst te zien op een veiling in 1897. Sindsdien was het werp spoorloos. Uit een achttiende-eeuws etiket op de achterzijde blijkt dat het ooit werd beschouwd als een werk van Michelangelo. Volgens het Rijksmuseum is het beeld een vroeg voorbeeld van de belangstelling van een beeldhouwer voor extreme gelaatsexpressies en de weergave van emoties.

Conservator beeldhouwkunst Frits Scholten:

“Het is het meest expressieve beeld uit de Gouden eeuw dat ik ken […] en het beste bewijs van de vitaliteit en innovatieve drang van de Nederlandse beeldhouwkunst, amper vijftig jaar na de Beeldenstorm.”

Na de heropening van het museum in het voorjaar van 2013 zal het Schreeuwend kind permanent te zien zijn in het nieuwe Rijksmuseum.

×