‘Schreeuwend kind’ naar Rijksmuseum Amsterdam

Schreeuwend kind, Hendrick de Keyser, ca 1615 (Rijksmuseum Amsterdam)

Het Rijksmuseum Amsterdam heeft onlang een beeld verworven van de zeventiende-eeuwse beeldhouwer Hendrick de Keyser (1565-1621). Het gaat om een beeld met de titel Schreeuwend kind.

Het beeld werd door een schenker die anoniem wil blijven aan het Rijksmuseum geschonken. Het is een expressief gesneden houten kopje van een schreeuwend kind dat op zijn voorhoofd gestoken wordt door een bij.

De voorstelling verwijst naar een bekend verhaal uit de klassieke Oudheid, waarin het liefdesgodje

- advertentie -Cupido, nadat hij honing uit een bijenkorf stal, door een bijenvolk achterna werd gezeten en gestoken.

Zijn moeder – de liefdesgodin Venus – troost hem, maar houdt hem tegelijkertijd een spiegel voor: als de steek van een kleine bij al zo’n pijn veroorzaakt, hoe pijnlijk zal het niet zijn wanneer Cupido’s pijlen een hart doorboren? Moraal van het verhaal is dat de liefde zoet is als honing, maar liefdesverdriet hartverscheurend.

Schreeuwend kind werd rond 1615 en was voor het laatst te zien op een veiling in 1897. Sindsdien was het werp spoorloos. Uit een achttiende-eeuws etiket op de achterzijde blijkt dat het ooit werd beschouwd als een werk van Michelangelo.

Volgens het Rijksmuseum is het beeld een vroeg voorbeeld van de belangstelling van een beeldhouwer voor extreme gelaatsexpressies en de weergave van emoties. Conservator beeldhouwkunst Frits Scholten:

Het is het meest expressieve beeld uit de Gouden eeuw dat ik ken […] en het beste bewijs van de vitaliteit en innovatieve drang van de Nederlandse beeldhouwkunst, amper vijftig jaar na de Beeldenstorm

Na de heropening van het museum in het voorjaar van 2013 zal het Schreeuwend kind permanent te zien zijn in het nieuwe Rijksmuseum.


Schreeuwend kind, Hendrick de Keyser, ca 1615 (Rijksmuseum Amsterdam)


permeke-1-gr
Constant Permeke De woonwagen 1927 Privéverzameling © SABAM 2012Naar…
spoorwegmuseum-vuurproef-gr
Rutger Hauer in De Vuurproef - Foto: SpoorwegmuseumActeur Rutger…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: