Schrijfster Hella Haasse (93) overleden

Detail van de omslag van Oeroeg

Donderdag is in haar woonplaats Amsterdam de schrijfster Hella S. Haasse na een kort ziekbed overleden. Haar uitgever, Querido, heeft dat bekendgemaakt. Hella Haasse is 93 jaar oud geworden.

Hella S. Haasse werd op 2 februari 1918 geboren in Batavia als dochter van de detectiveschrijver Willem Hendrik Haasse. Haar vader publiceerde onder het pseudoniem W.H. van Eemlandt. Op haar twintigste verkaste Hella Haasse naar Nederland om te studeren. Ze bezocht onder meer de Amsterdamse Toneelschool.- advertentie -

Hella S. Haasse in 2007 – Foto: CC/ Carl Koppeschaar

Tijdens de Tweede Wereldoorlog begon ze met schrijven.

In 1948 brak de schrijfster door met haar proza-debuut Oeroeg, een boek over de vriendschap tussen een Indonesische jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur op een theeonderneming in het Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog. De twee jongens groeien geleidelijk uit elkaar.

Oeroeg was het boekenweekgeschenk van 1948. Destijds verschenen de geschenkboeken nog zonder auteurvermelding. Ontvangers van het geschenk konden raden wie het verhaal geschreven had. De debuutroman van Haasse werd een groot succes en is vertaald in elf talen. In 1993 werd het boek verfilmd door Hans Hylkema.

In de jaren heirna bouwde Haasse een uitgebreid oeuvre op dat bestaat uit historische romans, documentair-historische romans, Indische romans en contemporaine romans. Daarnaast schreef zij verschillende toneelstukken en liedteksten.

Hella S. Haasse werd onder meer bekroond met de Constantijn Huygensprijs en de P.C. Hooftprijs. In 2004 ontving ze uit handen van koningin Beatrix de prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren.

Eerder deze maand verscheen bij uitgeverij Querido nog het boek Met bonzend hart. Dit boek bevat brieven die acteur Willem Nijholt aan Hella Haasse schreef.

De uitvaart van Hella S. Haasse vindt plaats in besloten kring.

RawagedeNederland zegde twee jaar geleden 850.000 euro ontwikkelingsgeld toe…
De Willem Ruys op weg naar Nederlands-Indië - Foto:…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: