Schrijver Heere Heeresma (79) overleden

Heere Heeresma, een dagje naar het strand

De Nederlands schrijver en dichter Heere Heeresma is zondag op 79-jarige leeftijd overleden. Het Rosa Spier Huis heeft dat bekendgemaakt. Heeresma woonde de laatste periode van zijn leven in dit verzorgingstehuis voor oudere kunstenaars en wetenschappers.

Heere Heeresma werd in 1932 in Amsterdam geboren als Simon Heere-Heeresma. In 1954 debuteerde hij met de dichtbundel Kinderkamer. In de periode hierna schreef hij vooral symbolische verhalen. In 1965 publiceerde hij Juweeltjes van waterverf.In dit boek leek hij zijn eigen vorm als schrijver te hebben gevonden.

- advertentie -

In 1962 scoorde hij met het werk Een dagje naar het strand. Dit boek werd onder meer in het Engels, Duits, Fins, Pools en Japans vertaald. In 1968 werd het verfilmd onder de titel A day at the beach door Simon Hesera naar een scenario van Roman Polanski. In 1984 verfilmde Theo van Gogh het boek.

Heeresma’s bundel Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming uit 1973 werd eveneens goed ontvangen en vier van deze verhalen werden twee jaar na verschijning uitgebracht als één film.

In 2006 publiceerde Heeresma zijn laatste roman: Kijk, een drenkeling gaat voorbij. Een jaar eerder had hij zijn jeugdherinneringen gepubliceerd. De schrijver overleed zondag na een ziekbed in het Rosa Spier Huis in Laren.

De voormalige president Khieu SamphanIn de Cambodjaanse hoofdstad Phnom…
De geveilde Thriller-jas - Foto: Julien's AuctionsEen beroemde leren…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: