Schroot gevonden in plaats van nazischat

De Utrechter vond alleen wat schroot

De Utrechter vond alleen wat schroot

De Nederlander die dacht in Duitsland de locatie te hebben gevonden van een begraven nazischat, mocht woensdag eindelijk op onderzoek uit. Goud en zilver vond hij echter niet in het Duitse dorpje Mittenwald.


De man, theatermaker Leon Giesen uit Utrecht, wist de afgelopen maanden de aandacht van de media trekken met zijn bewering dat onder de Wörnerstrasse van het Zuid-Duitse Mittenwald een schat van Adolf Hitler begraven lag. De Utrechter was te gast bij De Wereld Draait door, EenVandaag besteedde aandacht aan de zaak en ook in Duitse media verschenen verschillende verhalen.

Giesen las een jaar geleden in de krant een artikel over journalist Karl Hammer. Die was al tijden op zoek naar een nazischat. In een oud muziekstuk, de Marsch Impromptu van componist Gottfried Federlein, zou de locatie van de schat verborgen zitten. De Utrechter was geïnteresseerd en besloot ook in de zaak te duiken. Uiteindelijk meende hij zelfs de locatie te hebben gevonden waar zo’n honderd goudstaven en diamanten van Hitler zouden zijn begraven. Dit onder meer door aantekeningen in de bladmuziek te vergelijken met het verloop van een straat en een voormalige spoorlijn. Volgens hem lag de schat onder de Wörnerstrasse van het dorpje Mittenwald

Leon Giesen kreeg van het gemeentebestuur zelfs toestemming om daar te graven. Dit nadat geologisch onderzoek had aangetoond dat er daadwerkelijk iets in de grond zat wat daar niet hoorde. Woensdag werd een laag asfalt weggebroken en kon het graven beginnen. Op 2,5 meter diepte trof men uiteindelijk niets meer aan dan wat schroot. De Utrechter heeft aangegeven enigszins teleurgesteld te zijn. Hij laat de zaak nu rusten.

- advertentie -

Theatermaker op zoek naar nazischatten

Leudalmonument - Foto: CC/Christien DingsBij het Monument van…
https://youtu.be/hgJ_Q-cvLCk Een minicollege van de Universiteitsbibliotheek Leiden over de boekproductie in de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: