Selim I (1470-1520)

Selim I

Selim I


Volgde in 1512 zijn vader Bayezid II op als sultan van het Ottomaanse Rijk.

Opmerkelijk was dat Selim een oorbel droeg. Normaliter droegen in die tijd alleen slaven een oorbel. Selim wilde met de oorbel echter aangeven dat hij een slaaf van Allah was. Voluit heette hij Yavuz Sultan Selim I. Yavuz betekent zoveel als ‘grimmig’.

Gedurende de laatste jaren van zijn vaders leven voert Selim strijd met zijn oudere broer Ahmet. Beiden willen Bayezid opvolgen als sultan van het rijk. In 1511 komt Selim in opstand tegen zijn vader en broer. Hij wordt echter verjaagd en vlucht naar de Krim. Ahmet keerde zich op zijn beurt tegen zijn vader. Bayezid riep hierop de hulp in van Selim die terugkeerde en zijn vader hielp. Met behulp van de Janitsaren (elitekorps van het Ottomaanse Rijk) verslaat hij zijn broer bij Constantinopel. Bayezid is dankbaar en doet troonsafstand ten gunste van Selim. Bayezid sterft kort hierna.

- advertentie -

Wreed
Selim was als sultan strijdvaardig en wreed. Onder zijn leiding werd het grondgebied van het Ottomaanse Rijk verdriedubbeld.Onder zijn leiding raakt het Ottomaanse Rijk in conflict met het Perzische rijk van sjah Ismail. Selim startte hen de oorlog omdat de sjah het sjiisme als staatsgodsdienst had ingevoerd. In het kader van dit conflict laat Selim in korte tijd 40.000 salevieten (islamitische stroming) om het leven brengen, omdat hij hen ervan verdenkt te sympathiseren met de sjah. Selim verslaat de Perzen en neemt veel grondgebied in, waaronder de Perzische hoofdstad Tabriz. Het oosten van Anatolië was nu goed in Turkse handen.

Miltvuur
Selim stierf op 55-jarige leeftijd plotseling aan miltvuur. De sultan was op dat moment bezig een militaire expeditie tegen Rodos voor te bereiden. Sommige historische menen dat Selim vergiftigd werd.

Selims naam in het Arabisch: سليم الأول

Bayezid II Volgde zijn vader Mehmed II - de…
Tiende sultan van het Ottomaanse Rijk. Volgde in 1520 zijn vader Selim…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: