Servië wil monument oprichten voor Gavrilo Princip

In de Servische hoofdstad Belgrado wordt mogelijk een monument opgericht voor Gavrilo Princip, de jongen die in 1914 aartshertog Franz Ferdinand van Oostenrijk vermoordde en daarmee het ‘startschot’ voor de Eerste Wereldoorlog loste. Dat melden media in Belgrado.


Overmeestering van Gavrilo Princip

Overmeestering van Gavrilo Princip (rechts)

Het zou het eerste monument zijn dat voor de Servische nationalist werd opgericht. De regering zou het monument willen laten oprichten in het Kalemegdan-park.

Gavrilo Princip was zeventien jaar oud toen hij op 28 juni 1914 in Sarajevo met een fataal schot op de Oostenrijkse troonopvolger Franz Ferdinand een keten van gebeurtenissen in gang zette. Na de aanslag bleef het aanvankelijk enkele weken stil. Wenen overlegde in die periode met Duitsland. Op 23 juli 1914 stelde Oostenrijk uiteindelijk een ultimatum aan Servië. Het land moest de verantwoordelijkheid van de aanslag op zich nemen en Oostenrijkse politieagenten op haar grondgebied toestaan die de moordzaak tot op de bodem zouden uitzoeken. Servië stond weigerde echter om buitenlandse politieagenten op haar territorium toe te laten.

Oostenrijk verbrak hierop de diplomatieke betrekkingen met het land. Een sneeuwbaleffect volgde en de Eerste Wereldoorlog werd geboren. Princip bleek letterlijk en figuurlijk het startschot voor die oorlog te hebben gegeven.

- advertentie -

Held of terrorist?

Gavrilo Princip werd na de aanslag overmeesterd en veroordeeld tot twintig jaar dwangarbeid. Hij stierf enkele jaren later, op 28 april 1918, in een gevangenis aan tuberculose.

De afgelopen jaren wordt geregeld gediscussieerd over de vraag over Princip gezien moet worden als patriot en vrijheidsstrijder of als nationalistische terrorist.

Het album van de Eerste WereldoorlogIn 2014 is…
Zimmermanntelegram
Foto van een willekeurige loopgraaf uit de Eerste…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: