Sigmund Freud geëerd door Google

Het is vrijdag exact 160 jaar geleden dat de beroemde psychiater Sigmund Freud werd geboren. Google staat stil bij de geboortedag van de grondlegger van de psychoanalyse met een zogenaamde Doodle, een aangepast logo op de startpagina van Google.

Sigmund Freud
Sigmund Freud
Sigmund Freud wordt beschouwd als één van de meest invloedrijke psychologen en denkers van de twintigste eeuw. Op 6 mei 1856 werd hij als zoon van Joodse ouders geboren in Freiberg, een stad in het huidige Tsjechië. Freud studeerde geneeskunde in Wenen en deed veel neurologisch onderzoek. In 1885 bracht hij in Parijs tijdens een studiereis een bezoek aan de psychiatrische kliniek van Jean-Martin Charcot. Deze grondlegger van de neurologie was zeer belangrijk voor Freud, die veel kennis van de Fransman overnam en zelfs zijn eerste zoon naar hem vernoemde: Jean-Martin.

Vooral belangrijk was dat Charcot geloofde en aantoonde dat hysterische aanvallen onder hypnose opgewekt konden worden. Dit bracht Freud op het idee dat er geestelijke oorzaken konden zijn voor verschillende ziektebeelden, in plaats van dat er altijd een fysiologische oorzaak moest zijn.

Dromen

In 1899 bracht Sigmund Freud zijn werk Die Traumdeutung (De Droomduiding) uit, over de relatie tussen het onbewuste en de inhoud van dromen. Volgens Freud zitten er verborgen boodschappen van het onderbewustzijn in dromen. En door dromen te analyseren kon men dus dingen over het onbewuste te weten komen. De verschijning van Die Traumdeutung wordt vaak beschouwd als de grondlegging van de psychoanalyse.

- advertentie -

Freud – die geest en lichaam zag als een geheel van energiestromen – onderscheidde in het menselijk brein verschillende driften die hij het ‘Es’ noemde. De mens leert deze driften te beheersen door zich aan te passen aan de verwachtingen van anderen. Dit zou gedaan worden door het bewuste deel van het psychische apparaat, dat Freud ‘ik’ of ‘ego’ noemde. Daarnaast onderscheidde Freud nog het het ‘über-ich’, het super-ego of geweten.

De psychiater beschreef onder meer het zogenaamde oedipuscomplex. De naam van het complex verwijst naar de Griekse mythe over Oedipus, die door het noodlot zijn vader doodde en met zijn moeder trouwde. Freud introduceerde de term omdat hij in zijn werk veel kinderen tegenkwam die een bijzondere liefde ontwikkelde voor de eigen moeder en de vader daarbij steeds meer als concurrent gingen zien.

In 1938 werd Oostenrijk geannexeerd door nazi-Duitsland en zag Freud zich vanwege zijn Joodse afkomst genoodzaakt naar Londen te vluchten. Een jaar later overleed hij daar.

Boek: De Droomduiding – Sigmund Freud
Boek: Het ontstaan van de psychiatrie in Nederland
Lees ook: De tien inktvlekken van Hermann Rorschach

Interieur van Huis Lambert van Meerten (HDK)
Vereniging Hendrick de Keyser heeft het voormalige museumhuis Lambert van Meerten van…
Aaltje Kraak, de vrouw die een heel dorp liet afbranden - cc
Op 8 mei 1707 brandde het stadje Hardenberg vrijwel volledig af als…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net