Sinterklaas in het buitenland

Sinterklaas op de Montessorischool in Malang, Java, 1935 - Foto: Wiki / Tropenmuseum

Sinterklaas op de Montessorischool in Malang, Java, 1935 – Foto: Wiki / Tropenmuseum

Sinds de negentiende eeuw werd Sinterklaas veel gezien in Nederlandse kolonies als Suriname en Indonesië. De kinderen uit Nederlandse gezinnen die daar woonden vierden het feest vaak op scholen. En als de hoofdonderwijzer een enthousiaste Sinterklaasvierder was, werd het groots aangepakt.

Mijter van Sinterklaas

Mijter van Sinterklaas


De Nederlandse Marietje Bier-Bergman herinnert zich hoe de goedheiligman in 1930 op haar school in Indonesië werd onthaald.

Boven de hoofdingang was de vlag uitgestoken. Achteraan stond een rij moeders. De meeste jongens droegen matrozenpakjes. Sinterklaas kwam aanrijden in een mooie auto. Naast hem zat Zwarte Piet, dat was een inlander.”

Marietje geloofde op dat moment al niet meer in de Sint, maar de aankomst bleef haar haar hele leven bij.

- advertentie -

“De manier waarop hij onthaald werd was spannend en opwindend!”

Suriname

In Suriname raakte Sinterklaas zelfs helemaal ingeburgerd: niet alleen Nederlanders, maar ook de Surinamers vierden het feest. Maar na de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975 werd het Sinterklaasfeest afgeschaft. Dat Hollandse, overheersende en kapitalistische feest paste niet in het nieuwe Suriname, vond de nieuwe leiding van het land.

Als vervanging werd Goedoe Pa in het leven geroepen: een donkere man die snoep en kado’s uitdeelde. Maar geen Surinamer vierde dit nieuwe feest: de vertrouwde Sint bleef populair. Als volgende poging werd 5 december uitgeroepen tot vader- en moederdag, maar ook dat mislukte. Sinds 1991 wordt de Sint weer gewoon onthaald in Suriname.

~ Nationaal Historish Museum

De gecensureerde oorlog - Louis ZweersMilitaire voorlichtingsdiensten zoals…
Short Stirling - Foto: WikiMans En Garde De…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: