‘Sinterklaasfeest moet op erfgoedlijst Unesco’

Sinterklaas – Foto: CC/Gaby Kooiman

Het Sint Nicolaas Genootschap Nederland wil dat het sinterklaasfeest een plek krijgt op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van Unesco. Dat meldt het ANP zaterdag.

Unesco heeft sinds 2001 een lijst van immaterieel erfgoed. Op de lijst staan onder meer tradities, traditionele kennis, festivals en cultuuruitingen die volgens de organisatie beschermd moeten worden omdat dit erfgoed “belangrijk is voor culturele diversiteit in de wereld”.Het Sint Nicolaas Genootschap Nederland wil dus dat ook het sinterklaasfeest een plek krijgt op deze lijst.

- advertentie -

Onder meer de tango en de flamenco staan al op de lijst. Ander immaterieel erfgoed op de lijst is bijvoorbeeld het Iraans Nieuwjaar, Chinese kalligrafie en de Heilig-Bloedprocessie in Brugge. Enkele dagen geleden werd de lijst uitgebreid met de muzieksoorten fado en mariachi. Ook het zogenaamde Leuvense jaartallenleven staat sinds kort op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

Voordat het sinterklaasfeest aan de lijst kan worden toegevoegd, zal Nederland eerst het Unesco-verdrag over immaterieel erfgoed uit 2003 moeten ondertekenen. Dit gebeurt waarschijnlijk begin volgend jaar. Daarna krijgt het genootschap te horen wat precies de eisen zijn voor een aanvraag.

Het Sint Nicolaas Genootschap Nederland wil het verzoek samen met de Belgen indienen. Zij hebben de sinterklaasviering ook al jaren op een nationale inventaris van cultureel erfgoed staan.

Lees ook: De geschiedenis van Sinterklaas

Voorkant van de eerste editie van Action ComicsIn Amerika…
De gitarist in 2003 - Foto: CC/SumoriDe Amerikaanse bluesgitarist…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: