Sjavoeot

Tien Geboden

Tien Geboden


Sjavoeot, ook wel Sjawoe’ot, is het joodse wekenfeest dat zeven weken na Pesach wordt gevierd.

Het feest wordt precies zeven weken na Pesach gevierd omdat de joden zich ook zeven weken na de uittocht uit Egypte naar de berg Sinai begaven waar God hen de Tien Geboden gaf. Leren staat tijdens dit feest daarom centraal.

Tijdens de eerste avond van Sjavoeot wordt tot diep in de nacht geleerd uit de Tora, de eerste vijf boeken van de Tenach (de boeken van Mozes). In de synagoge, die tijdens Sjavoeot versierd is met bloemen, wordt gelezen uit het bijbelboek Ruth, omdat het joodse wekenfeest van oudsher ook een oogstfeest was.

Leerprogramma
Voor de eerste nacht van Sjavoeot, waarop veel joden wakker blijven, is een compleet leerprogramma beschikbaar. Ook wel tikkun leil shavuot (orde van de nacht van Sjavoeot) genoemd. In de ochtend wordt het Sjacharit (ochtendgebed) gebeden.

- advertentie -

In de periode tussen Pesach en Sjavoeot mogen mannen zich onder meer niet scheren, mag er niet naar muziek geluisterd worden en is trouwen verboden. Na Sjavoeot mag dit allemaal wel weer.

Sjavoeot wordt gehouden op 6 en 7 sivan (joodse kalender). Sivan, ook wel Siewan, is de negende maand van het joodse jaar. Het feest duurt slechts één dag, maar omdat een joodse dag met zonsondergang begint duurt het volgens onze kalender twee dagen. Buiten Israël duurt Sjavoeot drie dagen.

Komende Sjavoeot-vieringen
De volgende vieringen van Sjavoeot vinden op de volgende data plaats:

  • Joods jaar 5768 (2008): avond van 8 – avond van 10 juni
  • Joods jaar 5769 (2009): avond van 28 – avond van 30 mei
  • Joods jaar 5770 (2010): avond van 18 – avond van 20 mei
  • Klik hier voor een lijst met joodse termen / begrippen
  • Lijst met andere joodse feestdagen

Video van de Shavoeot-viering in Jeruzalem in 2007:Jongen met ramshoorn
Jongen met ramshoornHet joodse nieuwjaar wordt Rosj Hasjana -…
Soekot
Tijdens Soekot, ook bekend onder de naam Loofhuttenfeest, wordt herdacht dat de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: