Skelet gevonden bij Fort Rammekens

Foto: FortRammekens.nl

Medewerkers van de Walcherse Archeologische Dienst (WAD) hebben bij Fort Rammekens in Rithem een skelet uit de achttiende eeuw gevonden.

Hoe de persoon om het leven is gekomen is nog niet duidelijk. Mogelijk kwam er een kogel aan te pas. Vlakbij het skelet troffen de archeologen namelijk een klein kogeltje aan. Het kan echter ook gaan om een voormalige patiënt die tijdens zijn of haar verblijf in het ziekenhuis van het fort om het leven kwam. Erg waarschijnlijk lijkt dit echter niet wantdan zouden er volgens de onderzoekers meerdere graven moeten zijn gevonden.

- advertentie -

Fort Rammekens is het oudste nog bestaande zeefort van West-Europa. Het werd in 1547 gebouwd om de havens van Antwerpen en Middelburg te controleren. Ook werd het fort door schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) als ankerplaats gebruikt. Aan het eind van de achttiende eeuw het fort ingericht als hospitaal.

Restauratie

Op dit moment wordt Fort Rammekens gerestaureerd door de firma Heijmans. De Walcherse Archeologische Dienst voert het archeologische onderzoek uit. Ruim een week geleden ontdekten archeologen bij het fort al enkele gemetselde muurtjes waarvan het bestaan niet bekend was. Deze muurtjes dateren waarschijnlijk uit het begin van de twintigste eeuw.

Begin jaren tachtig van de vorige eeuw werd het binnenterrein van het fort al eens onderzocht. Toen werden onder meer restanten van het oude hospitaal, kazernegebouwen en een kapiteinswoning gevonden.

pillegift
De pillegift - Foto: Archief EemlandIn een huis in…
thessaloniki-witte-toren
Thessaloniki met de beroemde Witte TorenBij de aanleg van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: