Skelet jonge soldaat gevonden in vesting Coevorden

Foto: Gemeente Coevorden

Bij archeologisch onderzoek is in Coevorden het skelet van een jonge soldaat uit de zeventiende eeuw gevonden. Dat meldt de gemeente Coevorden dinsdag.

De vondst is gedaan op een bouwlocatie aan de Haven in Coevorden. Het skelet van de soldaat werd aangetroffen in een eiken kist. Volgens de gemeente is het geraamte goed bewaard gebleven. Opvallend is de musketkogel die ter hoogte van de buik is aangetroffen; mogelijk is dit de oorzaak van overlijden is geweest.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog en in 1672 is er zwaar gevochten in de vesting Coevorden. Archeologen vermoeden dat het om een noodgraf van een soldaat gaat, omdat het een begraving buiten het kerkhof betreft.

- advertentie -

Het skelet en de eikenhouten kist zijn de afgelopen week door medewerkers van het Archeologisch Diensten centrum (ADC) vrijgelegd. De archeologen zijn op dit moment bezig de skeletdelen schoon te maken, de kistplanken te conserveren en de kistinhoud, dieals geheel is verzameld, te onderzoeken op voorwerpen. Het skelet wordt onderzocht op leeftijd en sporen van eventuele verwondingen en ziektes.

Stadsarcheoloog Jan Molema spreekt van een bijzondere vondst:

In 2004 hebben we in Coevorden bij de aanleg van bedrijventerrein Leeuwerikenveld weliswaar vijf graven gevonden van vermoedelijk (kind)soldaten, maar die skeletten waren vrijwel geheel vergaan. Ook bij andere vondsten van graven in vestingsteden werden alleen losse skeletdelen aangetroffen.

De voormalige vestingstad Coevorden is in het verleden vaak belegerd en veroverd. De afgelopen jaren zijn er veel archeologische vondsten gedaan, zoals drie helmen uit de Tachtigjarige Oorlog, kanonskogels in vele maten, musketkogels, messen, dolken, sabels en tabaksdozen.

Daarnaast is er ook veel regulier afval gevonden zoals oude bezems, schoenenen hang en sluitwerk. Bijzonder is ook de vondst van een prehistorische bijl gemaakt van een stuk gewei.

Foto: Waterschap VeluweWaterschap Veluwe is bij graafwerkzaamheden in de…
griekenland-monument-actie-gr
Actieposter van de verenigingDe bezuinigingen van de Griekse regering…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: