‘Skelet model Mona Lisa gevonden’

Detail van de Mona Lisa

Detail van de Mona Lisa

Italiaanse archeologen denken de stoffelijke resten te hebben gevonden van Lisa Gherardini. Volgens sommige lezingen stond deze koopmansvrouw begin zestiende eeuw model voor de Mona Lisa, een wereldberoemd kunstwerk van Leonardo da Vinci.

De archeologen deden hun vondst in de buurt van het klooster Sint Ursula in de Italiaanse regio Florence.


Lisa Gherardini, ook wel bekend als Lisa del Giocondo, zou hier naar toe zijn getrokken om non te worden nadat haar man was overleden. Gherardini zou er in 1542 op 63-jarige leeftijd zijn overleden.

- advertentie -

Haar vermoedelijke resten werden gevonden onder een vloer in het klooster. Archeologen kwamen op het spoor van het graf na bestudering van oude documenten. De vloer boven het graf werd later aangelegd, toen het het klooster werd omgebouwd tot militair complex.

Binnenkort zullen de onderzoekers DNA-materiaal vergelijken met dat van nabestaanden van Lisa Gherardini.

Mocht het inderdaad om Gherardini’s stoffelijke resten gaan dan staat nog niet vast dat zij ook de persoon is die model stond voor de Mona Lisa. Over het schilderij wordt al tijden druk gespeculeerd en men is het er niet over eens wie de dame mysterieuze glimlach is. Er wordt zelfs beweerd dat de Mona Lisa in werkelijkheid een zelfportret van Leonardo da Vinci zou zijn. Ook wordt wel eens gezegd dat het een portret van de moeder van de kunstenaar is.

ing-betaalpas-rijksmuseum
Still YouTubeKlanten van de ING kunnen sinds maandag een…
De restaurator en directeur van Boijmans bekijken de Emmaüsgangers – Foto: Museum De Fundatie, Zwolle
Eén van de meest opzienbarende kunstvervalsingen uit de geschiedenis is het schilderij…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: