Skelet Swifterbant naar Lelystad

Het skelet is overgebracht naar Nieuw Land

Het duizenden jaren oude menselijke skelet dat twee jaar geleden bij Swifterbant werd gevonden, is woensdag aangekomen bij Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad. Het skelet zal daar een vaste plek krijgen in een doorlopende tentoonstelling.

In 2010 werd bij Swifterbant (gemeente Dronten) een oud skelet van een vrouw gevonden. De onderzoekers noemden de vrouw ‘Michelle’, naar de vindster van het graf. De vrouw bleek tussen 5500 en4800 voor Christus te hebben geleefd.De vondst werd gedaan tijdens archeologisch onderzoek voorafgaand aan de aanleg van een deel van de nieuwe provinciale weg N23 tussen Alkmaar en Zwolle. Veel meer dan enkele botresten en een zwarte plek in de grond was er niet over van het skelet.

- advertentie -

Nader onderzoek wees uit dat Michelle tussen de dertig en veertig jaar oud werd en ongeveer 1,60 meter lang was. De afgelopen tijd zijn het skelet en de vindplaats verder onderzocht. Erfgoedcentrum Nieuw Land:

Het onderzoek richtte zich op een goed geconserveerde vindplaats uit de midden steentijd op een duintop. Europees gezien zijn dergelijk grote (6000 vierkante meter) en goed geconserveerde vindplaatsen op de vingers van twee handen te tellen. Michelle is iets jonger dan Trijntje, die bij de aanleg van de Betuweroute werd ontdekt. Trijntje leefde ongeveer 5500 voor Christus.

Het skelet is gerestaureerd en woensdag aangekomen in Lelystad. ‘Michelle’ krijgt een vaste plek in de toekomst een vaste plek in de tentoonstelling OER! in Nieuw Land. Deze gezinstentoonstelling neemt bezoekers mee naar de tijd van de prehistorie in het Swifterbant-gebied.

Video uit 2010 over de archeologische vondst

Codex CalixtinusDe Spaanse politie heeft vier personen aangehouden naar…
theseus-vaas
In 2013 zal er een film worden uitgebracht over de Griekse held…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: