Slachtoffer atoombom Nagasaki mogelijk geïdentificeerd

Een jongen die in 1945 om het leven kwam tijdens de aanval met de atoombom op de Japanse stad Nagasaki, is na ruim zeventig jaar mogelijk geïdentificeerd. Dat meldt de NOS.

De Japanse legerfotograaf Yosuke Yamahata maakte op 10 augustus 1945, een dag na de aanval, een foto van het verkoolde lichaam van de jongen. Zijn identiteit was niet bekend. Vorig jaar werd de gruwelijke foto tentoongesteld in het Atoombommuseum van Nagasaki.

De expositie werd ook bezocht door twee bejaarde zussen die vonden dat de jongen leek op hun oudere broer die sinds het bombardement op Nagasaki vermist was. Deze jongen, de 13-jarige Shoji Tanisaki, zat tegen het eind van de oorlog op een school vlakbij de plek waar de bom explodeerde. De foto van het lijk van de jongen is inmiddels door een forensisch expert vergeleken met oude familiefoto’s die de zussen hem bezorgde. Volgens de expert is de kans zeer groot dat de jongen op de foto inderdaad Shoji Tanisaki is.

Lees ook: De wereld maakt kennis met de atoombom
Meer artikelen over Japan
Boek: Ooggetuigen – Ervaringsverhalen uit de Tweede Wereldoorlog

- advertentie -

Het verkoolde lichaam van de jongen

Het verkoolde lichaam van de jongen (asahicom.jp)

Familiefoto met onder meer de twee zussen en Shoji Tanisaki

Familiefoto met onder meer de twee zussen en Shoji Tanisaki (asajicom.jp)

Adolf Hitler, Bron: Bundesarchiv
Bij uitgeverij Atlas Contact verschijnt deze week het boek 1924. Het kanteljaar…
Koningin Wilhelmina spreekt tot het volk via Radio Oranje.
Gedurende de oorlog gebruikte koningin Wilhelmina pervetine, een middel dat tegenwoordig bekendstaat…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: